Kis gazda rovat

Dinnye eltevése eczetben

Közepes nagyságu, nem teljesen érett sárga dinnyét felébe vágunk, meghámozzuk, belét és magját kiszedjük, hosszukás csíkokra vágjuk és fél órára hideg vizbe rakjuk. Eczetes vizben megfőzzük, ismét hideg vizbe rakjuk és szitán lecsurgatjuk.

Másfél kiló dinnyére 75-100 deka czukrot veszünk, 1/4 liter erős boreczetet, két deka fahéjat és nyolcz gramm szegfűszeget. Ezt együtt szörpé főzzük, közben a habot leszedve és a dinnyére töltjük. 

Három egymást követő napon mindig újra felforraljuk a levet és leforrázzuk vele a dinnyét. Utoljára bekötjük az üveget és szellős kamrában elteszszük. 


A szemzőkés fenése

A szemzés sikerülésére nézve nagyon fontos, hogy a kés igen éles legyen, miért is munka előtt gondosan meg kell azt fennünk. A helyes fenési módot azonban nem mindenki tudja, miért is röviden ismertetjük azt.

A fenőkő c) lapjára homorú oldalával úgy fektetjük a kést, mint a mellékelt rajzon az a) mutatja.
Ezen helyzetből azon irányban húzzuk a kést, melyet a c) pontozat jelöl, míg a kés a b) helyzetbe ér. Innen a levegőben félkört irva le, megint az a) helyzetbe hozzuk a kész és így tovább.

Megjegyzendő, hogy a kövön a penge egész szélességében rajta feküdjék a huzások alatt. Mikor már jól kifenődött a kés, akkor megfordítjuk s a nem homorú oldalán is megfenjük néhányszor, végül pedig valami borotvaszijjon is megvonogatjuk. 


A gabonazsizsik elűzése

A véletlen hasznos fölfedezésre vezetett egy franczia gazdát, a kinek magtárában, a melyben vagy 200 hektoliter gabona volt, nagyban pusztított a zsizsik.

Egy napon sok kendermagot és meg nem tilolt kendert vitt be magtárába, s másnap észrevette, hogy a tetőgerendák teljesen el voltak lepve a kártékony rovarokkal, a melyek kifelé igyekeztek. Mintegy 6-7 napig tartott e kellemetlen vendégek kivonulása, de azután már hirmondó se maradt belőlük.

Némelyek mondják, hogy az ánizsmagnak és az érett komlónak is ugyanilyen hatása van, melyeknek a szagát a zsizsik szintén nem türheti. 


A boreczet készítése

A ki boreczetet akar csinálni, a következőket kell szemelőtt tartania:
Az eczetképződéshez sok levegő szükséges, ezért az eczetágyas üveget bedugni nem szabad, hanem csak tüllel bekötni, hogy a levegő járhassa. Ezért egészen teletölteni az üveget nem is szabad.

Az eczetágyas üveget mindig meleg helyen kell tartani, - legjobb 30-32 celsius fok, - de a nagyobb meleg már ismét nem segíti elő az eczetképződést. Ha már jó erős az eczet, akkor le kell fejteni, az üveget jól bedugni és hűvös helyre tenni, mert különben minden erejét elvesztené az eczet.