A vidéki pénzintézeti tisztviselő

Aki figyelemmel kiséri a pályázati hirdetményeket, vagy ismerős a vidéki pénzintézeti tisztviselők helyzetével, tapasztalhatja, hogy a 600-800 frtos főkönyvelői állások mily gyakoriak. Az ennél valamivel nagyobb javadalmazás sem felel meg annak a munkának, melyet szakképzett tisztviselők végeznek.

Nyugdíjról rendezett jogi helyzetről, véglegesítésről, melyekre a tisztviselő jövőjét alapíthatná, a legtöbb állásnál szó sincs. A fővárosi bankoktól sokszor hallottunk észrevételeket a vidéki pénzintézetek ügyvitelére nézve: csak nemrég is jelent meg a Magyar Pénzügy hasábjain egy czikk, mely a viszleszámítolások körül mutatkozó szabálytalanságokért korholta a takarékpénztárakat .

De jutott-e valamelyik bank vezetőjének eszébe, hogy egy vidéki takarékpénztár tisztviselőinek helyzetéről, szakképzettségéről érdeklődjék, vagy utmutatással szolgálna a vidéki intézet igazgatóságának.

A fővárosi bankok évenként kérnek kimutatást a velük összeköttetésben álló vidéki takarékpénztár állapotáról, igazgatóságáról, felügyelő-bizottságáról, de sokkal fontosabbnak tartják tudni azt, hogy pl. a takarékpénztár értékpapirtárczája miből áll, mint hogy van-e az intézetnek szakképzett tisztviselője, s van-e ennek a tisztességes ekzisztencziájáról gondoskodva. Mintha nem is a tisztviselők dolgoznának az intézet erősbödésén s nem ezek tisztessége lenne a legfőbb garancziák egyike a pénzintézetek megbízhatóságára nézve. 

De nemcsak a fővárosi bankok (kikre azért hivatkoztam, mivel hogy fentebb hivatkozott czikk irója az utmutatókra utal), hanem még saját egyesületeink sem törődnek helyzetünkkel. Két pénzintézeti tisztviselő-egyesület is van a fővárosban: mindkettő czégében ott van az „országos” jelszó, de a „vidéki” pénzintézetek tisztviselőinek érdekei felkarolása ügyében, alig tettek valamit.


Pedig vannak nekünk speczialis érdekeink is.
Ilyenek a többek közt: a jogi helyzet szabályozása, a nyugdíjkérdés, betegsegélyezés, a szakképzettség fokozása, az állásközvetítés, a szervezkedés anyagi helyzetünk javítása végett, a társadalom felvilágosítása, hogy a vagyon-kezelés csak megbízható, jól dotált, megelégedett és szakképzett egyénekre bizható. 

Ezek mind oly kérdések, melyeknek eléréséért küzdenünk kell és amire az egyesek gyengék, az együttes erővel keresztülvihetők. 

Alakítsunk tehát egyesületet, amely azonban ne csak a tagsági dijakat szedje be, hanem dolgozzék is értünk és velünk. 

A dunántuli pénzintézeti tisztviselőknek egyrésze mozgalmat inditott egy egyesület alakitása érdekében. Ez egyesület szervezői vidéki pénzintézeti tisztviselők, kik a mi ügyünkért fognak küzdeni minden téren. 

Folyó évi október 21-én fog Kaposvárott a városháza disztermében az egyesület megalakulására vonatkozó értekezlet megtartatni, melyen a kartársak minél nagyobb számban való megjelenése lenne kivánatos. Érdeklődök Kotrián Emil urhoz, a Somogymegyei takarékpénztár főkönynyelőjéhez, Kaposvárt forduljanak.

Dénes József,
a Csurgói takarékpénztár főkönyvelője