Daimler halála és a Mercedes születése
A világ egyik legismertebb autómárkája egy kereskedő kívánságára vette fel a Mercedes nevet. Emil Jellinek híres volt arról, hogy imádja a technikai újdonságokat, ezeket sorra ki is próbálta. Rendszeresen közlekedett a különféle alakú és képességű kerékpárokkal, de igazi szerelme az autó volt. 1897-ben rendelt először Daimlertől egy autót, amellyel versenyeken vett részt, valamint a sikeres próbák után Nizzában autókereskedést nyitott.

1899-ben egy Daimler-kocsival megnyert egy egyhetes autóversenyt. Az autót kislányáról Mercedesnek nevezte el. A sikeres verseny után a kereskedelmi tevékenységét is jelentősen ki akarta bővíteni: egyszerre 36 kocsit rendelt Daimlertől, illetve a vállalattól, mivel időközben maga Daimler meghalt. A 36 kocsi hihetetlenül nagy rendelésnek számatott ebben az időben, úgyhogy külön megtervezték ezeket, és az üzemet is át kellett alakítani néhány tekintetben, valamint korszerűbb gépeket kellett beszerezni. Valójában a sorozatgyártással kapcsolatos feladatok jelentkeztek.

A nagy szériára tekintettel a vevőnek kívánságai is lehettek: például a gyár elfogadta azt a feltételt, hogy a most kifejlesztett autómárkát Mercedesnek nevezzék el.