Az állategészségügy rendezése

A földmívelési miniszteriumban szabályrendelet készül a husvizsgálat rendezése dolgában. A földmívelésügyi miniszterium az anyaggal már készen is van, a tervezetet már ki is nyomtatták és egy szeptember hónapban tartandó szakértekezlet elé fogják terjeszteni.

Az ankéten részt vesz a fölmívelésügyi miniszterium állategészségügyi főosztálya, továbbá a kereskedelmi és iparkamarák kiküldöttei, meghivott állatorvosok és közélelmezési szakirók, husiparosok és állatkereskedők.

A szabályrendelet rendelkezik közvágóhidak építéséről, husvizsgálatról, a husvizsgálók képesítéséről, a közfogyasztásra szánt állatok életben való megvizsgálásáról, azok levágásáról, a levágott állatok husának és szerveinek vizsgálatáról, továbbá a vágó lajstromokról, a mészárosokról, a husárusítókról, a marhalevelekről, a hatósági husszékekről, a husneműek és hustermékek elkészítéséről és elárusításáról, a szárnyasokról, halakról, vadakról, és a belföldi husszállításról.

A rendelet életbe fogja léptetni a laikus husvizsgálók osztályát, a kiket a rendelet nem állatorvos husvizsgálóknak nevez. E nem állatorvos husvizsgálók részére külön utasításokat bocsát ki Darányi Ignácz földmivelésügyi miniszter. A laikus husvizsgálókat a fővárosi és a modern vidéki vágóhidakon fogják kiképezni. A kurzusok valószínűleg a jövő év elején fognak kezdődni.