A világegyetem

„A világegyetem” a czíme a „Műveltség Könyvtára” harmadik kötetének, mely a közelmult napokban jelent meg.

Két elsőrendű szakember – Kövesligethy Radó és Cholnoky Jenő egyetemi tanárok – nagy tudásuk és tapasztalásuk legjavát nyujtják e kötetben az olvasónak könnyen érthető, élvezetes modorban. A vállalat második kötete kitünően ismertette az embert, hogy megismerjük önmagunkat; természetes sorrend szerint most már az következett, hogy megismerjük azt a helyet, a hol élünk s azokat az égitesteket, a melyek éltetnek.

Ebből indultak ki a szerzők is, mikor e kötet első, terjedelmesebb része a Föld ismertetésével, a levegő, víz és szárazföld működésével foglalkozik. Ebben a részben Cholnoky Jenő népszerű előadó tehetsége pompásan érvényesül, ugy hogy a physikai földrajz legnehezebb kérdéseit oly közvetlenséggel és elevenséggel s érdekesen tárja elénk, hogy az olvasó fáradság nélkül s élvezettel követi a legrögösebb utakon is, akár csak valami érdekes regényt olvasna.

A munka második része a csillagászat, kisség szűk létre szorult, pedig abból itélve a mit nyujtott, szivesen láttuk volna ha Kövesligethy még többet mond el a világűr sokak előtt rejtett titkaiból. Csillagászati irodalmunk rendkívüli szegénysége a legelemibb ismeretek közlését is indokolttá tette volna, persze akkor sokkal terjedelmesebbnek kellett volna lenni a csillagászati résznek.

Kövesligethy magasabb szempontból indult ki s a mit a csillagok világáról mond, az nem csak a kiváncsiságot, hanem a tudnivágyat is a legnagyobb mértékben kielégíti, s az olvasó nem csak a csillagos ég jelenségének érdekes leírását, hanem az égitestek törvényeinek logikus magyarázatát és az égitestek physikájának egész tudományos rendszerét megismeri, úgy hogy ennek alapján maga is tud csillagászati megfigyelést tenni.


A műhöz mellékelve van a csillagos ég forgatható térképe Budapest horizontjára számítva, a mi nagyon megkönnyíti az olvasónak az égbolt csillagai között való tájékozódást.

A kötet befejezéséűl függelékben a legfontosabb meteorologiai és csillagászati eszközök vannak felsorolva. Ez helyes és szükséges dolog, hanem jónak láttuk volna ezt is valamivel terjedelmesebbnek, mert a meteorologiai és csillagászati megfigyelések olyanok, hogy azokat könnyen elvégezheti a komolyabb érdeklődő is és a megfigyelésre szoktatni az olvasót a népszerűsítés igazi czélja.

A kötet sok szép és tanulságos képpel van tarkítva, csak az hiba, hogy a szöveg és kép gyakran nincsenek összefüggésben. Ez különben újabban általánosan divatos hibája az illustrátiónak. A munka kiállítása díszes, ez is hozzájárul ahhoz, hogy kellemes olvasmány legyen; tartalmáért és feldolgozásáért pedig a legmelegebben ajánljuk olvasóink figyelmébe.