A Simplon-alagut megnyitása

A modern technika egyik legnagyobb, legbámulatosabb alkotásának, a Simplon-alagutnak megnyitása rendkívül fényes ünnepiesség keretében folyt le a napokban. Két állam vett részt a megnyitás ünnepén. Az a két állam, amelynek területét az alagut egybeköti: Svájcz és Olaszország.

Mind a két nemzet tőle telhetően, a legnagyobb ambiczióval tette meg előkészületeit a ragyogó aktusra, amely politikai és gazdasági jelentősége mellett a tudomány ünneplése is volt.

Az ünnepek kettős jellegűek voltak: az egyik rész az olasz, a másik a svájczi határon ment végbe. Itáliában III. Viktor Emmánuel király, Svájczban dr. Forrer szövetségi elnök vitte a házigazda tisztét.

Az olasz ünnepiessségnek befejezése után az egybegyültek vonatra szálltak és átmentek Svájczba, ahol az ünnepiességek az alagut svájczi bejáratánál, Brigben megismétlődtek.

Képünk a svájczi ünnepiességek egyik jelenetét ábrázolja. Viktor Emmánuel király megérkezik a brigei pályaudvarra, ahol dr. Forrer szövetségi elnök kiséretében szemlét tart a tiszteletére kirendelt zászlóalj fölött.