A kenyérről

Sok vita folyt már arról, hogy melyik kenyér egészségesebb, a lágy kenyér-e, avagy a száraz?

A felelet nagyon egyszerü.
Egyenlő suly mellett a száraz kenyérben több a tápláló-anyag, mint a lágy kenyérben, mert elpárolgás utján sok vizet veszitett; csakhogy a száraz kenyér egyszersmind az illatát is elvesztette. Már pedig az elfogyasztott táplálék annál könnyebben emészthető, minél izletesebb volt és minél jobban csiklandozta a szaga inyünket. Tehát a száraz kenyér nem annyira emészthető, mint a lágy.

A míg az iz és a szag hiánya az erősebb idegrendszerü szervezetre nézve nem nagyon hátrányos, addig a tulfinomult idegzetü ember gyomrára nézve határozottan káros lehet, mert emésztő képességét lefokozza. Ez utóbbi esetet gyakran tapasztalhatjuk némely gyermeknél, miért is az anyák, nemcsak takarékossági szempontból, de gyermekük egészségére való tekintettel is, inkább a lágy kenyeret választják.