A párisi kiállitás és a magyar kitüntetések

A párisi kiállitás nemzetközi bírálóbizottságának itélete igazolta azt a sok elismerést, melyet Magyarország kiállításáról hallottunk és olvastunk. E szerint a magyar kiállitók a következő kitüntetésekben részesülnek: 145 grand prix (nagy díj), 240 aranyérem, 360 ezüstérem, 322 bronzérem, 209 elismerő levél; összesen tehát 1276 kitüntetés állapíttatott meg a magyar kiállitók számára. A közremüködők számára megállapitott kitüntetések nincsenek itt befoglalva.

A biráló bizottság összesen 42,790 kiállítási érmet ítélt meg, melynek legnagyobb részét, 22,923-at francziák nyerték el, a többi megoszlott a külföldi résztvevők között. Körülbelül hasonló arányban osztották ki a nagy érmet is, melyben a külföldiek között Németország jutott első helyre. A közoktatásügyi kiállitásért Németország nem kapott nagy érmet, itt első helyen Magyarország áll, mely oly roppant áldozatokat hozott az oktatásügynek mind kormánya, mind fővárosa utján.

A különböző államok kormánybiztosai is kitüntetésekben részesültek. Lukács Béla magyar kormánybiztos a becsületrend főtisztjévé neveztetett ki. A kormánybiztosság több tagjait a becsület-rend parancsnokaivá, tisztjeivé és lovagjaivá nevezték ki. Miklós Ödön helyettes kormánybiztos a becsület-rend középkeresztjét, Náray Aladár dr. a rend lovagkeresztjét kapta.