Szénlopás a fővárosban

Hetek óta egyre felhangzik a panasz, hogy a nagy széndrágaság mellett a nagyközönséget még a szállított szén sulyával is megrövidítik a szénkereskedők. Az utóbbi hetekben valóban egyre másra büntették a szénkereskedőket, akik természetesen azzal védekeztek, hogy nem ők a bűnösök, hanem a szenet szállító alkalmazottaik.

És ebben részben igazuk is lehet a szénkereskedőknek habár alkalmazottaikért, első sorban ők a felelősek. A téli napokon nap-nap után szinte minden órában láthatók a szenes zsákokkal megrakott kocsik, amint végig döczögnek a főváros utczáin.

De vajjon ilyenkor kinek jut eszébe figyelemmel kisérni ezen szenes kocsikat, ha csak valamelyik tulbuzgó vásárfelügyelőnek nem, hogy vajjon a kocsikon levő zsákokban meg van-e a vevőnek eladott sulymennyiség? Pedig, ha egy-egy kocsit így végig kisérne valaki, az utvonalakon, igen érdekes dolgokat tapasztalhatna.

Mi nem sajnáltuk a fáradságot s fényképészünk a minap nyomon követett két szenes kocsit, s melyen nem csak tapasztalta, de – mint e heti számunkban látható – fényképfelvételekkel meg is örökítette, hogy milyen módon dézsmálják meg a szénnel telt zsákokat.

A szénlopást – mint képünkön is látható – rendesen ketten vagy hárman végzik.
Az egyik felvágja ügyesen a leólmozott zsákot, mialatt a másik már készen tartja az üres zsákot, a melybe a lopott szenet összegyüjtik. A felvágott zsákot aztán vagy bevarják, vagy pedig olyan ügyesen kötözik be, hogy a vevő észre sem veszi, hogy megdézsmálva kapja az amugy is drága szenet.