Éhségsztrájk a váczi államfogházban

A mi eddig csak az orosz és a spanyol fogházban volt ismeretes, az éhségsztrájk átplántódott Magyarországba is. A váczi államfogház négy lakója julius 14-ikén reggel óta egy falat eledelt sem vett magához.

Négy szociáldemokrata államfogoly van ez idő szerint a váczi államfogházban, Tarczai Lajos, a volt bögötei néptanító, Pataki József és Simkó György asztalosok és Ádám György czizmadia. Ez a négy államfogoly folytatja az éhségsztrájkot.

Ugy tudódott ki a dolog, hogy Tarczait az nap délután meglátogatta az öcscse, a kinek feltűnt bátyjának sáppadt, beesett arcza. Arra a kérdésre, beteg-e és mi baja. Tarczai Lajos azt felelte, hogy már egy napja nem evett egy falatot sem. Sem ő, sem három elvtársa. Éhségsztrájkot folytatnak.

Kétségbeesve kereste fel Tarczai öcscse dr. Ladányi Ármint, bátyja ügyvédjét, a ki másnap elutazott Váczra Gedeonhoz, a váczi államfogház igazgatójához és megkérdezte tőle, tud-e az éhségsztrájkról és mi az oka a négy államfogoly kétségbeejtő vállalkozásának.

Gedeon igazgató kijelentette, hogy tud az éhségsztrájkról és jelentést is tett róla az igazságügyminiszteriumnak. A szokatlan demonstrácziónak az okát abban látja, hogy Tarczai valami ujságczikket akart a fogházból kiküldeni, a mit ő, az igazgató nem engedett meg.

Dr. Ladányi erre engedélyt kért az államfogházi igazgatótól, hogy védenczét meglátogathassa és vele ebben az ügyben beszélhessen. Gedeon eleinte megtagadta a látogatási engedélyt és csak hosszas kapaczitás után engedte meg, hogy Ladányi Tarczaival beszélhessen, de csakis az ő jelenlétében és másról se essék szó, mint a mit az igazgató az éhségsztrájk okáról mondott.

Tarczai Ladányival beszélve kijelentette, hogy akart ugyan egy czikket küldeni és azt az igazgató visszatartotta ugyan, de az éhségsztrájknak nem ez az oka.

A mikor bővebben akart a sztrájk okairól beszélni Tarczai, Gedeon igazgató rászólt, hogy tovább ne beszéljen. Ladánynak minden további kísérlete, hogy az éhségsztrájk okairól valamit megtudván, meddő maradt. Ekkor elővett Ladányi egy ügyvédi fölhatalmazást és alá akarta íratni Tarczaival, de Gedeon igazgató ezt is megtiltotta.

A mit azonban dr. Ladányi a szomoru esetről megtudott, az is elegendő volt arra, hogy megtegye a följelentést az igazságügyminiszteriumnál.

Miután továbbá Gedeon fogházigazgató szerinte hivatásának gyakorlásában erőszakkal megakadályozta, dr. Ladányi az ügyvédi kamarához intézett beadványban kér orvoslást.

A sztrájk 16-ikán délig tartott, a mikor a foglyok belátták, hogy köztük és az igazgató között félreértés volt.