A „Sokol” cseh torna-egylet ünnepélye

Igen szépen sikerült tornaünnepélyt rendezett a mult vasárnap a budapesti Sokol cseh torna-egylet. A rendes sportegyesületektől való különbözősége szükségessé teszi, hogy a csehek a legnagyobb és legnépszerűbb nemzeti sportintézményét néhány szóban ismertessük.

A világon bárhol létező Sokol egyesületek szerves öszszefüggésben vannak a Prágában székelő anyaegyesülettel. A Sokol (vércse) tagsága minden hazafiasan érző csehre szinte kötelező s tényleg majdnem cseh férfi tagja is a Sokolnak, - melynek elsőrendű célja, hogy társadalmi uton létesítse azt, a mit a hatalom megtagad tőle, s tényleg mondhatni, hogy a Sokol a cseh nemzet polgári honvédsége és éppen ezért a torna mellett a katonai gyakorlatokra is nagy súly fektetnek.

A külföldre szakadt csehek, már legnagyobbrészt az anyaegyletek is tagjai voltak s így mihelyt hazájuktól távol bizonyos minimális számot elérnek, rögtön megalakítják az anyaegyesület egy külföldi osztályát.

Külföldön a torna hathatós kultiválásán kívül más céljuk is van. Egymás segítése az idegenben, a nemzeti jelleg megóvása és a hazaszeretet ápolása és ébren tartása az illető állam törvényeinek tiszteletben tartása mellett. Erejét és súlyát a Sokolnak leginkább az az igazi demokratikus szellem adja meg, mely társadalmi állás szülte különbséget benne nem ismer.

A lefolyt ünnepély sikerének biztosítására a bécsi Sokolok is Budapestre rándultak. Volt felvonulás, szabadgyakorlat, a melyet igazán nagy pontossággal végeztek és szertornászás. A bécsiek igen tetszetős lándzsa gyakorlatokat mutattak be. Érdekesnek tartjuk megemlíteni, hogy a szabadgyakorlatokat nem ütemre, hanem a zene taktusaira végzik, a mi a zenének megfelelően folyton változik, hol lágy, hol harczias. A tornaünnepélyt társas lakoma fejezte be.