Fuzió a budapesti közlekedésben

A Budapesti közuti vaspálya társaság és a Városi villamos vasut fuziója

Már napok óta beszélnek pénzügyi körökben e két társaság egyesüléséről, de mindezideig csak kevés hir szivárgott ki a tervezett nagykaliberű műveletről, amely hatásában nem fog kizárólag a két vállalat szervezeti átalakulására szorítkozni, hanem messzeható befolyással lesz fővárosunk fejlődésére is.

Az Antecedentiák ('az előzmények') a következők:

A városi villamosnak tudvalévőleg nincsenek kompakt mennyiségű részvénynyel rendelkező részvényesei és az Angol-Osztrák bank, mely ezen közlekedési vállalatnál érdekelve van, csakis számlatulajdonosai révén jutott a társaságnál befolyáshoz.

E pénzintézet magyarországi vezetőségében azonban köztudomás szerint nemrégiben nevezetes személyváltozás történt, amely alkalmat egyik vezető pénzintézetünk arra akarja fölhasználni, hogy pénzügyi kapcsolatot létesítsen a városi villamossal.

Az Anglo-bank részéről természetszerűleg következett erre az ellenactio és a vetélkedés szemmellátható kifejezésre jutott a városi részvényeinek feltünő áremelkedésében, amely jelenség a tőzsdén már napok óta észlelhető.

Időközben a két vasuttársaság vezetősége között közlekedés történt olyan irányban, hogy a közuti és városi fuzióját előkészítsék.

Ez a régi terv pedig ma már olyan stádiumban van, hogy annak megvalósitása immáron csak idő kérdése. A két társaság egyesülése esetén azok vezetősége többek között azzal is foglalkozik, hogy megvásárolja a svábhegyi fogaskerekű vasutat, kiterjeszti vasuthálózatát a budai nagy jövőjü területre, ott számtalan telepet létesít és mig ezzel tőkéit igen productiven gyümölcsözteti, addig utazóközönséget szerez ott magának vasutai részére. 


Nem kell mondanunk, hogy ez utóbbi terv megvalósitása mily előnyös kihatással lenne városunk nagyranövelésére és mily nagy mértékben hozzá járul a jelenlegi sajnálatos lakásviszonyok megjavításához.

Értesülésünk szerint a Pesti Magyar Kereskedelmi Banknak van a legnagyobb kilátása arra, hogy a két társaság fuziója pénzügyi műveletének lebonyolitására megbizást fog nyerni, de erősen folytatja ez irányban a versenyt a jelzett másik két pénzintézet is.

Nincs kizárva, hogy mindhárom pénzintézet idővel barátságos megegyezésre fog jutni és ez esetben közösen fogják a dolgot perfectuálni.