Behajtás csendőrséggel

A szocziáldemokrata párt lapja, a *Népszava* a következő esetet mondja el Jekelfalussy Lajos honvédelmi miniszterről:

Jekelfalussy Lajos 1906. január elsején a lontói, jekeli és margitfalvi birtokra ispánul fogadta fel Kovács Györgyöt 700 korona készpénz, 18 mázsa gabona, egy tehéntartás, világítás, 16 köbméter fa, kert, kukoriczaföld, természetbeli lakás évi fizetéssel.

Julius 16-ikán a miniszter a legkisebb ok nélkül, a cselédség előtt durván felszólította Kovács ispánt, hogy a gazdaságot azonnal adja át. Az elmúlt vasárnap, e hónap 22-ikén Csiszér Lajosnak, az új ispánnak Kovács leltár mellett át is adta az egész gazdaságot.

Jekelfalussy utólag egy vetést kifogásolt, mert Kovács a lóheremagot a zab közé vetette. A czivakodás vége az lett, hogy a miniszter követelte a bevetett mag értékét, a mit Kovács nem volt hajlandó megtéríteni. Erre vasárnap, 22-ikén a honvédelmi miniszter fölült a vasutra és Lontóról a fővárosba jött.

Az utazás kezdetén meglátta a szintén azon a vonaton utazó volt ispánját, Kovács Györgyöt. Jekelfalussy kiszállt az egyik állomáson, bement az állomásfőnök szobájába és a hivatalos távbeszélőn felszólította a közeli kéméndi csendőrőrsöt.

Kéménd, hontmegyei községben várta Kovács ispánt a felesége, a mit a miniszter tudott. Épen ezért parancsot adott telefonon a kéméndi csendőrőrsnek, hogy az ott kiszálló Kovács Györgyöt tartóztassák le.

Kéménden a felesége ölelésére siető Kovács György ispánt két szuronyos csendőr közrefogta, letartóztatta és bekísérte a falun keresztül a csendőrlaktanyába.

Kovács felesége elájult, Kovács pedig kétségbeesve kérte a csendőröket, mondják meg legalább az okát, miért tartóztatták le. *Magunk sem tudjuk, ő nagyméltósága, a honvédelmi miniszter úr telefonon parancsolta a letartóztatását és elrendelte, hogy Kovács urat vigyük vissza Ipolyszakállasra és onnan Lontóra.*

A fogoly Kovácsnak mentőgondolata támadt: könyörgött az őrparancsnoknak, Barta József őrmesternek, hogy telefonon kérdezze meg a budapesti vonatra Párkánynánán várakozó minisztert, miért rendelte el letartóztatását?

Az őrmester telefonhoz hívatta a minisztert, kinek válasza ez volt: Hogyha Kovács György 166 korona 40 fillért lefizet, a mivel nekem a vetésért tartozik, szabadon ereszthetik. Kovács György örült, a mikor meghallotta, hogy 166 korona 40 fillér árán visszanyerheti szabadságát. Kovács kész volt azonnal fizetni, de csak nyugta ellenében. A csendőrőrmester belement ebbe és kiállította ezt a hivatalos iratot:

Átvételi elismervény

166 korona 40 fillérről, mely összeget Ő Nagyméltósága jekel és margitfalvi Jekelfalussy Lajos altábornagy, honvédelmi miniszter Úr, mai napon kelt telefon-parancsa folytán, Kovács György gazdatiszt urtól, - parancsadónak Lontóra leendő elküldés végett – hiány nélkül valóban átvettem.
Kéménd, 1906. évi julius hónap 22-ikén.
P. H. (A magyar királyi V. sz. csendőrkerületi parancsnokság 120. sz. örse.)
Barta József őrmester
őrparancsnok.

Hogy ez az eset így történt meg, azért a Népszavának kell felelnie. A dolog, mely nagy feltűnést keltett, a képviselőház julius 30-iki ülésén is szóba került.