Halmay Zoltán a világ legjobb sprinter úszója

A magyar sportvilág ismét ünnepet ül. Halmay Zoltán aug. 14-én Angliában Weston-Super-Mare-ban a 100 yardos bajnokságban legyőzte az angolok büszkeségét, a verhetetlennek hitt rövid táv úszót, J. H. Derbyshiret és az angol amatőr rekordot, amely egyszersmind a világrekord is, 59 mp.-es idejével 3/5 mp.-el megjavította.

Halmay már idehaza tréningben elért ideje alapján a legszebb reményekkel nézhetett a bajnoki küzdelem elé. Magunk részéről leginkább Kierant tartottuk legveszélyesebb ellenfelének, de az ausztráliai, Derbyshire-től félvén, a stockholmi versenyekre utazott.

Halmay elért ideje alapján azonban konstatálhatjuk hogy Kieran indulása csakis a helyezési sorrendben okozhatott volna változást. Az esélyeket illetőleg egyedül egy angol lap, a Sportmann tippelta Halmayt, mert egyedül neki volt tudomás a tréningben elért idejéről.

A többi lapok Derbyshire indulásával a bajnokságot eldöntöttnek tekintették. A versenyt a Weston-super-Mare uszodájában tartották meg és három teljes uszodahossz adta ki a 100 yardos bajnoki távot. A versenyzők két előfutamban indultak. Az első előfutamban Halmay 1 p. 3 3/5 mp. alatt aránylag könnyen győzött A. Tildesley ellen. A második előfutamban Radmilovics lett első 1 p. 4 mp. Derbyshire előtt, ki a döntőre tartotta erejét.

A döntőben Halmay teljes erőben állt a starthoz. Kitűnő start után mindjárt az élre ment fel és az első forduló előtt már kb. 40 cm. előnye volt dacára a könnyű pace-nak, melyet diktált. Az első forduló után a többi versenyzőt nem látván, teljes erővel uszott.

A második forduló előtt már két yard előnye volt, melyből azonban a fordulónál egy keveset veszített. A harmadik és utolsó hosszat (33-33 yard) végsport iramban úszta végig és előnyét fokról-fokra nagyobbitva 2 1/4 yarddal győz 39 mp. alatt a teljesen kimerült Derbyshire ellen. Harmadik P. Radmilovics 3 yarddal hátrább.

A jelen volt nagy tömeg tüntető szimpatiával fogadta a magyar versenyző győzelmét.

Az angol 100 y. bajnokságot 7 éven keresztül 1902-ik év kivételével, mikor is az ausztráliai V. Lane 59 3/5 mp. világrekord felállítása mellett legyőzte – Derbyshire egyfolytában védte.

Halmay mostani győzelmével a világ jelenleg legjobb spinter uszójának nevét viseli.