Az Aradi Atletikai Club viadala

Az AAC. viadalához fűződik ez év egyik legfontosabb eseménye: az első rekordjavítás az évben nyilvános versenyen. Az AAC. viadala mindig nagyszabásu sportesemény, mert nemcsak a délvidék, hanem a főváros összes nevesebb atlétái adnak itt egymásnak találkozót.

Az idén kevesebb fővárosi versenyző jelent meg a startnál, mint rendesen. Ennek oka azonban csak közbejött véletlen körülményeknek volt tulajdonítható, amennyiben betegség és tanulmányi elfoglaltság sokakat akadályozott.

Örömmel tapasztaltuk azt, hogy a 9 számból, amelyekből a viadal állott ötöt és pedig klasszikus számokat, a rendező egyesület tagjai nyertek. E számok pedig mind olyanok, amelyek minden nagyobb verseny programmján szerepelnek, tehát nem amolyan helyi nagyságoknak kiírt számok, hanem olyanok, amelyeken erős konkurencia volt várható.

Ez a tény adja meg a győzelmek jelentőségét, amelyekből azt az örvendetes tanulságot vonhatjuk le, hogy a vidéki atlétika rohamos fejlődésnek indult és az előzményekből kiindulva, Aradban találjuk fel a délvidéki atlétika egyik legfontosabb gócpontját, melyből minden irányba tova fog terjedni a sportolók iránti szeretet. Aki ismerős a vidéki sportviszonyokkal, csak az tudja igazán méltányolni azokat a sikereket, amit az AAC. alig pár évi fennállása óta elért. Valóságos missziót tölt be a sportok terjesztésében. Egész tömeg értékes erőt kutatott fel és hozott felszínre, akiknek legnagyobb részét önmaga nevelte.

A nap szenzációja a diszkosz világrekorder Fóthy starthoz állása Arad város diszkoszvető bajnokságáért. Őserejével és stilusával tréning nélkül megverte a többit. A 30 km. gyalogló bajnokságot uj rekord felállítása mellett Sorgó Miklós nyerte meg.


Beavatottak előtt Sorgó győzelme nem okoz meglepetést, mert az utóbbi időben mutatott hatalmas formája fit kondiciója a bajnokságot neki biztositotta. Egyedüli komoly ellenfele Pethő Márton a tavalyi bajnok, nem volt kellő tréningben és igy, mikor Sorgónak 20 km.-nél kb. 800 m. előnye volt, a küzdelmet feladta.

A versenyen-a gyaloglástól eltekintve-elért közepes eredmények a rossz időjárásnak tulajdonithatók. A délelőtti erős eső feláztatta a salakpályát s ennek laza volta különösen a futásokban és ugrásoknál volt hátrányos. Innen magyarázható, hogy ugy Nemes, mint Somody csak 169 cm.-t tudtak ugrani, mert az elugrás pillanatában a laza salak engedett a lábuk alatt.

Legértékesebb versenyek egyike volt a 100 yardos futás. A három első helyezettet egy esernyő eltakarhatta volna olyan közel voltak egymáshoz. Ha nem is az elért eredményénél, de kitűnő ugróstilusánál fogva Szerinka Lászlóról (AAC.) kell még megemlékeznünk, ki fiatal versenyző létére is Kauser ugrására emlékeztető, majdnem tökéletes stilussal ugrik.

A gerelyvetést Mudin István nyerte meg (AAC.) nagy fölénnyel. Mudin az egyik legnagyobb képességü versenyzőnk, ki kellő és helyes tréning mellett, még nagy eredmények elérésére van hivatva. Dánért sajnálatos baleset érte. Alig gyógyult fel inrándulásából ismét sulyos lábrándulást szenvedett. Amely tán hosszabb ideig lehetetlenné teszi neki a versenyzést. Esetleges távolmaradása az idei távolugró rekordmegjavitásba vetett hitünket semmisiti meg.