A "revolver-újságíró"

A revolver. Egy ujságíró-társaságban egyszer arról a kérdésről beszéltek, a mely a legfájdalmasabban foglalkoztatja mindig a tisztességes, hivatásos hírlapírók gondolatát. A revolverzsurnalisztikáról, a kik tulnyomó nagy részükben soha életükben egy sort se írtak semmiféle ujságba, soha egy szerkesztőségi iroda küszöbét át nem lépték, lévén épen ez az a hely, a hol semmiféle keresetük nincsen.

De a hírlapírói foglalkozás czíméből élnek, mindenütt megfordulnak, a hol a sajtó munkatársainak ott kell lenniök és míg ezek a dolgukat végzik, ők vigan manipulálnak, diszkréten eret vágnak a kiszemelt áldozaton, azután tovább állnak, hogy megfelelő alkalommal újra fölbukkanjanak.

Ezekről a legényekről folyt a szó és arról, hogyan lehetne ellenük védekezni, őket lehetetlenné tenni. Ez alkalommal egy régi, érdemes és neves publiczista a következőket mondta:

"Ezt a kérdést mi meg nem oldhatjuk, mert a revolverező és zsaroló álhírlapírók ügye nem is a sajtó dolga. Legföljebb azé a sajtóé, a melyen a vizitkártyákat nyomják. Ez a kérdés a névjegy sajtószabadságának a kérdése, a mely megengedi, hogy akárki odanyomathassa akár a főszerkesztői titulust is a vizitkártyára.

Mi az ilyen legényektől ezt a czímet, se ezt a névjegyet el nem vehetjük, mert nem tőlünk kapta és – nékünk nem is mutogatja. Ki se dobhatjuk magunk közül, mert – nincsen közöttünk. Hamis hírlapíró, revolver zsurnaliszta tehát nincsen, a mint nincsen hamis orvos, vagy revolver-mérnök. De van csaló, szédelgő, szélhámos, a ki különféle fegyverekkel dolgozik.

Ez a fegyver azonban semmiféle közönséget e csaló és tisztességes szakma között nem teremthet, a mint hogy nem nevezhető állakatosnak a betörő, a miért eszközül a vésőt, meg a kulcsot használja. Ne nevezzék tehát a lapok ál-hírlapírónak vagy revolver-zsurnalisztának azt, a ki úgy zsarol és revolverez, hogy magát ujságírónak adja ki, holott soha életében nem volt az.

Kezeljék azt a csalót, a ki ujságírói vizitkártyával szédeleg épen úgy, mint a ki hamisított ügyvédi, vagy doktori diplomával űzi a szédelgéseit. "Most megint revolver-zsurnalisztikák botránya kavarog a lapokban. Helyén valónak véltük ezt a megjegyzést lenyomatni.