A szászok az alkotmánypártban

A szász képviselőket a lapok állandóan a nemzetiségi képviselők közé sorolták. Erre felelt Schmidt Károly országgyűlési képviselő, a ki a vidombáki kerületben nyert most mandátumot, mikor választóinak a mandátum átvétele alkalmával a következőket mondotta:

- A többi nemzetiségek szintén a 67-es alapon állanak ugyan, mindazonáltal a mi politikai állásunk nem az ő oldalukon van. Mert a szászoknak érdekei nem azonosak hazánk többi nemzetiségeinek érdekeivel. Ellenkezőleg a mieink teljesen kongruensek a vezető magyar nemzetéivel. Hazánknak általunk lakott részeiben csak addig tarthatjuk meg a mai politikai állásunkat és őrizhetjük kulturális javainkat, a mig ezen államban a vezető szerep a magyaroknak jut. Mi, ámbár gyengébbek, az ő szükséges szövetségesei vagyunk, kiknek hivatása az általunk lakott vidékeken a magyarságnak védő bástyája lenni a mindinkább előretörő románság ellen. A saját létünkért való küzdelem bennünket feltétlenül a magyarok mellé vezényel.

E beszéd kapcsán azt a hírt is hozzák, hogy a szászok belépnek az alkotmánypártba, és hogy a brassói második kerületi egyhangú választás – Szterényi József államtitkár mandátuma – már ezzel van összefüggésben. Mert a szász képviselők a függetlenségi párthoz nem csatlakozhatnak, a néppárthoz nem csatlakozhatnak, s így az alkotmánypárttal kell tartaniok.