Vilmos császár Bécsben

Vilmos német császár junius 6-án szövetségese, Ferencz József császár és király látogatására Bécsbe érkezett.  A megállapított időben pontosan robogott be Vilmos császár porosz udvari különvonata az északi vasut pályaudvarára. Már előbb megjelent ott a császár diszkisérete: báró Steininger táborszernagy, Klepsch-Kloth ezredes, szárnysegéd, gróf Zedwitz és Ulandenovitz alezredesek. Nyolcz óra harmincznégy perczkor megérkezett a király gróf Paar főhadsegéd kiséretében.

Ő Felsége rövid ideig a virággal diszített udvari váróteremben tartózkodott, azután kiment a perronra. A fekete-sas-rend nagykeresztjébenk szalagjával diszített porosz tábornagyi egyenruhát viselte. Báró Steininger táborszernagygyal váltott néhány szót, midőn a porosz udvari vonat berobogott. Vilmos császár, a ki a Szent István rend nagykeresztjével diszített huszártábornoki egyenruhát viselte, üdvözölte Ő Felségét. A következő perczben a császár kiszállt a kocsiból, mire az uralkodók kezet nyujtottak egymásnak, kétszer, majd még egyszer megcsókolták egymást. Közben egymás kezét szorongatták.

Ez alatt kiszállottak Vilmos császár kisérői is, köztük gróf Wedel nagykövet, Bülow katonai attasé, a kik Genserndorfig elébe utaztak a császárnak. Vilmos császár azután bemutatta kiséretét Ő Felségének, a ki az urak mindenikével kezet szorított. Az uralkodók azután felszálltak az udvari különvonatra, a melyre Vilmos császár kisérete és diszkisérete is fölszállott. A vonat 8 óra 48 perczkor Penzing felé indult, a hova negyven percz mulva megérkezett. Elinduláskor a két uralkodó egymással szemben foglalt helyet. A tábornoki csákót mindketten a kényelmes sapkával cserélték fel.

A német császár fogadására megjelentek a penzingi pályaudvaron Ferencz Szalvátor, Rajner és Frigyes főherczegek, a kik a porosz hadsereg egyenruháját viselték, ezenkívül megjelent József főherczeg magyar huszárezredének ezredesi egyenruhájában. Az összes herczegek a fekete sas-rendjelt viselték. Megjelentek továbbá a német nagykövetség tagjai. Tiz órakor érkezett meg az udvari vonat. A mikor berobogott, a 101. gyalogezred zenekara a porosz néphimnuszt játszotta.

Vilmos császár kezet fogott a megjelent herczegekkel, meghajolt Rajner főherczeg előtt, majd megcsókolta. Azután Ő Felségével együtt ellépett a fölállított díszszázad előtt. Vilmos császár ezután hosszabb ideig beszélgetett Szögyény-Marich nagykövettel, gróf Kielmanneggel és a német hölgyekkel. Az uralkodók ezután a várakozó udvari fogatra szállottak és Schönbrunnba hajtattak, a hol a nagyszámmal egybegyűlt közönség lelkes ovácziókban részesítette az uralkodót és fejedelmi vendégét. Általánosan feltűnt, hogy a császár Szögyény-Marich László nagykövettel, aki a penzingi pályaudvaron várta nagyon barátságosan és meglehetősen sokáig beszélt.