A franczia kulturharcz

Párisban a francziaországi vallásos egyesületek ügye nagyobb arányokat ölt. Ismeretes dolog, hogy az egyház és az állam különválasztása után ily magánjellegű vallásos egyesületek föladata lenne, hogy az állam kezéből a városi és községi templomokat átvegyék. Most az a nagy kérdés, hogy vajjon a pápa elismeri-e majd e vallásos egyesületeket. Ha nem ismeri el, a katholikus hívők nem fognak ilyen egyesületeket alakítani s ennek következtében az állam kénytelen lenne a templomokat bezárni, mert nem adhatja oda senkinek.

Ez természetesen valóságos forradalmat idézett elő Francziaországban, a melynek lakossága nagyon ragaszkodik a katholikus istentisztelethez. Francziaország békéje ebben a pillanatban a pápától függ. A pápa ezért most Párisba összehívta az összes franczia püspököket, összesen 80-at, hogy ők döntsék el, hogy elismerje-e a vallásos egyesületeket, vagy sem. A püspöki testület május 30-án és 31-én Párisban fog tanácskozni a párisi érseknél. A pápa, hir szerint, alkalmazkodni fog a franczia püspöki kar javaslatához.

Egy párisi távirat jelenti: A Journal szerint Richard biboros párisi érseknek Amette nevű koadjutora, a ki legutóbb Rómából tért vissza, lepecsételt levelet hozott a pápától azzal az utasítással, hogy csak a püspökök teljes ülésén bontsa föl. A püspökök ülése május 30-ikán délelőtt tizenegy órakor az érseki palota kápolnájában mondott ünnepi misével megkezdődött. A tanácskozás menetét titokban tartják.