Beöthy Zsolt, a Kisfaludy-Társaság új enöke

Bemutatjuk a Kisfaludy-Társaság új elnökét, kit nem egy párt, hanem a tagok öszszességének egyértelmű bizalma emelt erre a díszes állásra. Még élénk emlékezetben van a Kisfaludy-Társaság kebelében a múlt őszszel az elnök és a tagok között felmerült nézeteltérés, mely a társaság elnökének, Gyulai Pálnak a lemondását vonta maga után, ki több, mint húsz éven keresztül anynyi gonddal, anynyi szeretettel vezette a társaság ügyeit, s fényes tehetségével, bátor egyenes jellemével oly nagy mértékben gazdagította a társaság erkölcsi és szellemi tőkéjét. Attól lehetett tartani, hogy lemondásával mély szakadás támad a Kisfaludy-Társaság belső életében, mely könynyen elnyelheti a múlt nemes hagyományait.

Örömmel látjuk, hogy ezek az aggodalmak nem teljesültek. A nagy elődöktől örökségül nyert hagyományok kiállták a válság tűzpróbáját, s a vezetés ismét oly férfiú kezébe került, ki öszsze tudja kötni a múltat a jelennel s e szilárd alapon építeni fel a jövőt.

Beöthy Zsolt a magyar nemzet szellemi harczosai között pár évtized óta küzd már a legelső sorban. Mint költő, mint aesthetikus, mint tanár, mint közművelődésünk fáradhatatlan bajnoka, nevét ismertté és tiszteltté tette széles e hazában.