A rettegett Trepov

Trepov, a míg élt , réme volt Oroszország népének s hogy meghalt , egy nagyherczeg és nagyherczegnő rettegi. Világbotrányt okozó leleplezésektől tartanak, a mely Trepov hátrahagyott titkos okmányainak nyilvánosságra hozatalát idézheti elő. A titkos okmányoknak nagyon érdekes történetük van, melyről egy pétervári jelentés ezeket mondja el:

Az orosz fővárosban nyilt titok , hogy Trepovot gyöngéd kötelékek fűzték egy nagyherczegnőhöz és főkép ennek köszönhette szédületes emelkedését. Trepovnak sok levele volt a nagyherczegnőtöl és ezek most eltűntek. Azonkívül még más okmányok felett is rendelkezett Trepov.

Ő volt ugyanis a titkára annak a bizottságnak, a mely országos gyüjtést indított a meggyilkolt II. Sándor czár emlékére építendő templom czéljára. A gyűjtés tíz millió rubelt eredményezett és ebből öt millió Vladimir nagyherczeg zsebébe vándorolt, a ki elnöke volt a bizottságnak.

A templom építése csak két millió rubelbe került, a fennmaradt három millió pedig a bizottság többi tagjának kezein tűnt el. Vladimir nagyherczeg sokszor kérte Trepovtól a gyüjtésre vonatkozó okmányokat, de az mindig azt felelte, hogy elégette azokat.

Egyszer azonban Vladimir nagyherczeg összeveszett Sergius nagyherczeggel és Trepov, a ki az utóbbival bizalmas lábon állt, megfenyegette Vladimir nagyherczeget , hogy ha fel nem hagy a Sergius elleni intrikákkal, leleplezi a templompanamát a czár előtt.

Vladimir nagyherczeg ebből tudni vélte, hogy a titkos okmányok megvannak. Igy történt, hogy mihelyt hírét vette Trepov halálának, két vele bizalmas viszonyban levő tisztet azonnal Trepov lakására küldött, hogy kerítsék meg az iratokat. Ezek azonban hiába kutatták fel Trpov lakásának minden zugát , üres kézzel tértek vissza.

Trepov nagyherczegnője pedig ugyancsak a halálhír vétele után a titkos rendőrséget bizta meg leveleinek megszerzésével, de sikertelenül, mert ezeknek is nyoma veszett, illetőleg azt jelentették , hogy az összes iratot Imilski herczegnőnek, Trepov legutolsó barátnőjének, birtokában vannak.

Előfogták a herczegnőt , a ki hajlandónak is mutatkozott az iratok kiszolgáltatására , de legnagyobb meglepetésére azok eltűntek. Velük együtt eltűnt azonban a herczegnő unokahuga is, a ki nagynénjénél lakott és a ki lelkes forradalmárnő volt.

A fiatal leányról megállapította a titkos rendőrség, hogy Londonba szökött és most attól tartanak , hogy az iratokat nyilvánosságra fogja hozni, a miből világraszóló botrány lesz.