Zulavszky Béla mestervívó

E kiváló mestervivónk arcképét mutatjuk ma olvasóinknak. Zulavszky Béla százados született 1859-ben Tőketerebesen (Zemlém-m.). Vivni a 90-es években kezdett a MAC-ban, hol Halász, Tasnády stb. társaságában a legjobbak közé tartozott. Hercegovinába kerűlt, hol nem vivhatott. Innét visszatérve 1896-7-ben a bécsujhelyi Karsoson katonai mesteri oklevelet nyert, mely után a kőszegi hadapród iskolában tanította a magyar nyelvet és a tornát.

Később ismét Szerajevóba helyezték, honnét visszatérve élénken részt vesz mint versenybíró is minden vívómozgalomban. „Csak oda vonza szive, hol a legtisztább hang, a kardcsengés hallatszik – szokta mondani.” Számos versenyen szerepelt dicsőséggel. A millennáris versenyen és 98-i hadseregi versenyen aranyérmet, a 98-i bécsi Union versenyén kardból arany-, tőrből ezüstérmet stb. nyert. Ezenkívül 7 nagyobb versenyen nyert arany, vagy aranykeretes ezüstérmet.

A magyar vivótársaságnak ő a legjobban szeretett tagja, aki mindenkit szivesen tanít, mindenkivel szivesen foglalkozik. A vivó közönségre mindig ünnep, ha Zulavszky bámulatos művészetét láthatja.