Megfizetett külföldi atléták

A Sport Világ mult heti száma K. J. jelű vezércikkében megvádolja a prágai AC. Spartát, hogy csak pénzért akart atlétát küldeni a BEAC. atlétikai versenyére. Azután félre nem érthető célzást tesz arra, hogy a MAC. – egyetlen egylet, amelynek versenyén külföldi atléták indultak – nem spórolta a garast, vagyis megfizette a külföldi versenyzőket.

Erre a cikkre a következő két nyilatkozatot kaptuk:

„Tekintetes Szerkesztőség: A Sport-Világ mult száma vezércikkében a sorok között, de félreérthetetlenűl céloz arra, hogy a MAC. az őszi nemzetközi atletikai viadalán indult külföldi atlétákat megfizette.

Midőn ezt az alacsony gyanusitást klubom nevében visszautasitom, kijelentem, hogy a MAC. A versenyén indult külföldi atlétáknak semmi néven nevezendő cimen egy krajcárt sem fizetett, vagy meg nem téritett.

Budapesten, 1905. október 31-én

Lauber Dezső a MAC. titkára.”

Dr. Petrik Olakár, a Spárta elnöke pedig a következő nyilatkozat közlésére kért fel bennünket:

„… Igaz az, hogy a BEAC. az AC. Sparta őszi versenyére egy tagját, Strauszt, felküldte Prágába: az azonban nem igaz, hogy az AC. Sparta megigérte volna azt, hogy a BEAC. legközelebbi meetingjére feltétlenül küld képviselőt. Ellenben igaz az, hogy a BEAC. kevéssel a versenye előtt átirt az AC. Spartához, melyben versenye feltételeit közölte s rendkívül udvarias hangon kérte a Sparta részvételét. Az AC. Sparta választmánya utasította a klub titkárát, hogy tudassa a BEAC-al, hogy ezidőszerint lehetetlen eleget tenniök a BEAC. kivánságának, mert röviddel azelőtt startolt a klub két tagja Budapesten s azért most ismét nem képes a klub tagjait Budapestre küldeni. Hogyha azonban a BEAC. mégis ragaszkodik kivánságához, akkor Janda és Kuschek között választhatnak; ebben az esetben azonban az utazási költségeiket fedezniök kell. A titkárra hivatott az utiköltség felvétele.

Meg kell jegyeznem, hogy én azon a gyűlésen nem voltam jelen s az ott történtekről mit sem tudtam. Nem kis mértékben lepődtem meg, mikor egy táviratot kaptam melyben a BEAC. 80 korona utiköltség megtéritését ajánlja föl. Nyomban informáltattam magamat s annak eredményeképpen megtiltottam azt, hogy tőlünk bárki Budapestre küldessék, mert 1. A BEAC. ezidőszerint velünk barátságos klubok által boykottálva van. 2. Mert az AC. Spartahoz nem lenne méltó, ha idegen költségen küldené képviselőit idegen országokba. Ezért nem ment tőlünk senki a – a BEAC. ajánlata dacára sem – Budapestre…”

Ezek után az egész magyar sportközönség feleletet vár K. J.-től és a BEAC. vezetőitől:

Igaz-e, hogy a BEAC. 80 K-át ajánlott fel egy atlétáért? Igaz-e, hoyg a BEAC. versenye csak azért nem lett nemzetközi, mert az alku nem sikerült? Igaz-e, hogy a BEAC. maga követte el azt, amivel egyik vezető tagja aztán egy másik egyletet gyanusított meg?