Színes hírek

Mennyibe került Manhattan?  

Olcsó vétel. Manhattan szigetét, vagyis azon térséget, melyen jelenleg New York városa áll, annak idején egy indián főnöktől 50 forinton vették meg. A mostani telek-érték közepes számítás szerint 1000 millió dollárt, vagyis 2500 millió forintot tenne ki.

 
Sajátságos találmányok

Csehországban a távolabb fekvő városokra hajtandó ludakat „megpatkolják”. A patkolás úgy történik, hogy a ludakat többször egymás után kátrány és homokkeverékkel beöntött térre hajtják, mire a ludak lábain oly vastag réteg képződik, mely aztán az állatok megsántulását megakadályozza.

A lúd-patkóknál még különösebbek az oroszországi pusztákon legelő tehenek számára feltalált szemüvegek. Jelenleg egy helyen, hol a hó hat hónapon át a földet borítja, vagy 40 ezer szarvasmarhát láttak már el szemüveggel. A marha télen a hóból kilátszó füvön élődik, minthogy pedig a nap a fényes hóra süt, e miatt sok állat úgynevezett hóvakságban szenvedett. Ennek kikerülése végett sötét üvegű pápaszemet találtak ki és ez az állatoknál teljesen czélszerűnek bizonyult.


Részeges váltóőrök

Az olasz vasutaknál ma már tömegesen alkalmaznak nőket váltóőrökül, azon egyszerű okból, mivel a férfiak rendesen részegesek s igen sok bajt okoznak.


A párizsi rendőr – Sergeant de ville – nagyon roszúl lévén fizetve, szabad ideje alatt valami mesterséget folytat. Vannak köztük csizmadiák, asztalosok, kéményseprők, kefekötők stb. de azért a franczia rendőr hivatásának mindig jól megfelel.