Hegyi plébános szabadulása

A csongrádiak egykor híres plébánosa, Hegyi Antal, a ki most a szegedi Csillagbörtönben ül, nemsokára alighanem visszanyeri szabadságát.

Tudvalevő, hogy Hegyit, mikor ez év juliusában visszajött Amerikából, letartóztatták és elítélték hét hónapi börtönre magánlaksértés miatt, mert 9 évvel ezelőtt a püspöki adminisztrátort a szó szoros értelmében kidobta a csongrádi plébániáról.

Az ősz elején elővette a szegedi törvényszék hátralékos ügyeit is, ezekben azonban felmentő ítéletet hozott. A napokban a csongrádi közgyűlés határozata folytán küldöttség járt Polónyi Géza igazságügyminiszternél és a király elé terjesztendő kegyelmi kérvényt nyujtott át Hegyi érdekében.

Ezt a kérvényt a miniszter véleményezés végett leküldötte a szegedi törvényszékhez és ügyészséghez. A törvényszék – mint levelezőnk irja – most foglalkozott zárt ülésben az ügygyel, elhatározta, hogy kegyelemre ajánlja.

Hasonló értelmű az ügyészség és főügyészség javaslata. A határozat már föl is ment az igazságügyminisztériumba , a honnan a kabineti irodába kerül. Hegyivel a napokban beszélt egy hirlaptudósitó s megkérdezte, hogy mit csinál, ha kiszabadul.- A hiveim már várnak, visszamegyek Amerikába.

Itt említjük meg, hogy az ügyészség visszavonta a mult hónapban hozott fölmentő ítélet ellen bejelentett felebbezést s Hegyi, a legnagyobb valószínűség szerint, nemsokára minden vád alól tisztázottan megy vissza az új világba.