Az Agrária magyar gépforgalmi rt. közgyűlése

Az Agrária magyar gépforgalmi rt. márcz. 17-én tartotta harmadik rendes közgyűlését. Az előterjesztett igazgatósági jelentés megelégedéssel említi föl, hogy bár az eddigi üzletévek is kedvező eredménnyel zárultak, a lefolyt esztendő forgalom és haszon tekintetében az előző üzletéveket felülmulta.

A jó termés ugyanis, mint a gazdasági gép szakmára egyáltalán, ugy vállalatunkra is kedvező befolyással volt, ugy, hogy az aratás megkezdésénél már egyes géptipusokat teljesen kiárusítottunk, főleg a „Nicholson” gépgyár rt. gyártmányú gőzcséplőgépekben és vetőgépekben, valamint az Osztrák-magyar államvasuttársaság resiczai gépgyárának talajmívelőgépeiben nevezetesebb forgalom lett elérve.

Az alapszabályok harmadik pontja szerint ugy mint a vállalat alapítása óta, ugy ezen esztendőben is fősuly magyar gyártmányok terjesztésére lett fektetve és ezen üzleti elvhez mérten az összforgalomnak 98 százaléka magyar gépgyártmányokra esik, mely eredmény indokolttá teszi, hogy a társaság alapításakor irányadóul kitűzött üzleti elv mellett továbbra is kitartson.

Az Ásványiféle szabadalmazott kukoriczaszár-tépők a hozzáfűzött reményeknek és várakozásoknak mindenben megfeleltek. Ezen géppel a vállalat egyedül áll az országban és ma már az ország legelőkelőbb földbirtokosainál állami és kincstári birtokokon üzemben van és jövő évi szállításra már is nevezetesebb megrendelések vannak előjegyzésben.

A gépet a társaság a tavalyi évben több gazdasági egyesület székhelyén nyilvánosan bemutatta és az egybehangzó szakvélemények szerint ezen gép főleg az állattenyésztés kérdése körül van hivatva a mezőgazdaságban lényegesebb újításokat teremteni.


A gépnek külországokban való értékesítése iránt a társaság már is felvette ausztriai, németországi, oroszországi és romániai czégekkel a tárgyalásokat, melyek a jövő üzleti évben kedvező lebonyolítást engednek remélni.

A társaság mérlege a leírásokra fordított 10,017 K levonása után 37,932 K tiszta nyereséggel zárul, melyre nézve a közgyűlés elhatározta, hogy 30,000 K a tartalékalaphoz csatoltassék, a melylyel a társaság tartalékai 100,000 K-ra emeltetnek és a fönmaradó 7,932 K pedig jövő évi számlára vitetett elő.

A közgyűlés a jelentést jóváhagyólag tudomásul vette; Kultsár Ferencz részvényes az igazgatóságnak, tisztviselői karnak és főleg a vállalat vezérigazgatójának, Kellner Antalnak a vállalat érdekében kifejtett sikeres tevékenységéért köszönetet mondott.

Az igazgatóságba beválasztattak: Zlinszky István (uj), Herczegh József, Ordódy Lajos ifj., Kubinyi Géza (uj), Kirner M. Vilmos és Kellner Antal; a felügyelő-bizottság eddigi tagjait ujból megválasztották. Közvetlenül a közgyűlés után megtartott igazgatósági ülésen Zlinszky Istvánt elnöknek és Herczegh Józsefet alelnöknek választották meg.