Budapesti utczai élet

Hiába – a főváros valóságos Eldorádó – meseország!
Itt megélhet az ember a jég hátán is. Nem csuda, hogy a vidékiek, ha otthon szükölködnek, elvándorolnak Pestre, ahol a dolgos ember nem halhat éhen.

Budapest utczái teli vannak olyan emberekkel, akik az utczasarkon verik fel az üzletüket, mert boltbérre bizony nem telik szegényeknek. És olyan jó vásárt csapnak, hogy nincs okuk panaszra. Megél mindegyik, még ferde szemmel se néz a másikra. Az utczán nincs kenyéririgység… 

Ezt az érdekes utczai kereskedelmet, amit a vidéki emberek aligha ismernek, sorozatos képekben óhajtjuk megismertetni olvasóinkkal. Szivesen fogják látni kedves képeinket még azok is, akik ismerik a főváros bolygó kereskedőit. 

Ott van mindjárt a virágárus asszony.
A főváros népesebb körutait keresi fel. Ott mindig akad jó vevője. Rendesen sváb asszony, aki a környékről hozza be a virágait. Jó szezonban néhány forintot is megkeres naponta s ennek fejében néha még magyarul is megtanul. 

A kis kucséber-gyerekek csak a külváros utczáit keresik fel. Kis kerek fadobozokban czukrot árulnak. Kár, hogy azon a vidéken kevés embernek van fölösleges 20 fillére és igy valószínű, hogy ezek a kis lányok nem igen fognak az üzletükből meggazdagodni. 

Hát a pereczes?
Ki ne ismerné? Ő a gyermekek öröme. Két fillérért vesztegeti a portékáját. Még meleg a perecze. Tegnapelőtt sütötték. 


Egy másik képünkön ott láthatjuk az utczai asztalost.
A Teleky-téren tartja főhadiszállását. Nagyon olcsón vesztegeti a portékáját, csak az a kérdés, nem megy-e széjjel a széke, ha az ember ráül… 

Az ószeres Budapest egyik legnépszerűbb embere.
Megvesz mindent, amit nem lehet használni. Ő aztán ujat csinál belőle. Hogyan? Az az ő titka. 

A bosnyákokat is szeretik a pestiek.
Színes, jóképű figurák, akik mindenféle bosnyák csecsebecsét árulnak, amelyek persze sohse látták Boszniát. A ki egyszer vásárolt tőlük, az elkerül őket messziről. 

Az utczai kalapost is ismeri mindenki.
Itt vásárolják a csibész-urak is a kalapjukat. Igen előkelő hely. Kár, hogy valódi Panama-kalapot nem árul. 

Az üveges-tót is egészen meghonosodott Budapest utczáin.
Levette a bocskorát és pantalló-nadrágot visel. Nagyon derék, munkás ember. 

Az utczasarki czipőtisztitó is megérdemli a közönség tiszteletét, tíz fillérért olyan fényesre kisuvikszolja az ember czipőjét, hogy akár tükörnek is használhatja. 

Érdekes képsorozatunkat a czukros-bácsival fejezzük be.
Mennyi gyerek veszi körül! Csokoládét, krumpliczukrot árul potom egy krajczárért. Aki vesz , annak lesz… És hiába, krajczárból lesz a forint.