Gazdának lenni télen

Ha a tyuk taréja megfagy, ez a tojást nagyon hátráltatja, de egyébként is megcsigázza a baromfit.

Ezért nagy hidegben, kivált ha szél is fuj, jobb volna az ólból ki sem bocsátani. Ha azonban már megesett a baj, akkor ha lehet, rekesszük külön a sérültet a többitől, nehogy a fagyott taréjt megcsipkedjék. Kenésre pedig használjuk a következő szert: sáfrány-tinkturát, kámforspirituszt és terpentint egyenlő mértékben keverjünk össze és ezzel egy lágy ecset segélyével többször kenjük be a taréjt. Igy a taréj ismét vörös szinű lesz, koronája nem szárad le. Hidegben ugyan ismét megkékül kissé, a mi azonban idővel elmulik, kivált ha a leírt szerrel néha ismételve megkenjük.


Megfagyott tojásokat úgy teszünk ismét használhatókká,
hogy egész friss kútvizet, kevéssé megsózunk s aztán ebbe helyezzük bele a megfagyott tojást, mely ebbe kienged s megint használhatóvá lesz.

Jégkazal építése

Verem nélkül is eltarthatjuk a jeget juniusig-juliusig, ha azt kellőmódon kazalba rakjuk. Ez a kazalozás ott hasznos, a hol különösen sok jég kell s a költséget kímélni akarjuk. A jégkazal építése igen egyszerű : már a neve is az, és hogy miképen kell hozzáfogni. Tehát kimérjük az építendő kazal helyét; a fenekét szalmával és fölül törekkel, polyvával jó vastagon meg kell teríteni; ezután a kazal oldalfalait körülbelül 1-1,5 méter szélességben jégtáblákból kell csinálni, természetesen szalmakoszoruval, úgy, hogy minden jégrétegezés közt vastag szalma réteg feküdjön, sőt a szalma lógjon is ki a jég között. A falak közti ürt pedig törött jéggel ki kell tölteni, ép úgy, mint a vermet szokás, sőt igen jó azt meg is öntözni. Kellő magasságra fel lévén rakva a kazal, a tetejét behintjük polyvával s arra háztetőszerűleg ismét jégtáblákat helyezhetünk. – Az igy elkészített kazlat már most vastagon be kell takarnunk szalmával, polyvával, hogy minél jobban megóvjuk a levegő és a meleg behatolásától; sőt mikor megkezdjük, minden jégelvétel után erősen betakarandó, mert a melegebb idők beálltával hamar olvad, tehát tanácsos védni és minél vastagabb rosz hővezető-anyagokkal, nevezetesen szalmával betakarni.