Szaporodnak a sztrájkok

A női szabómunkások sztrájkja

A mult héten a női szabómestereket egy kis meglepetés érte.
Munkásaik kimondták a sztrájkot. A sztrájk kimondása, ha hirtelen is jött, nem mostani keletű.

A munkások és munkásnők már évek óta elégedetlenkednek, mert a fokozatos drágaság és a megélhetési viszonyok nem voltak arányban azzal a jövedelemmel, melylyel a női szabómunkások rendelkeztek.

Különösen sérelmesnek találták a hoszu munkaidőt, a felmondási időre vonatkozó eddigi rendszert stb. Kérésüket memorandumba foglalva, benyujtották a munkaadóknak és a kismestereknek.

A kismesterek természetesen, nem akartak nyomban eleget tenni a munkások kérésének, mert, minden a nagymunkaadókkal megtartott értekezletükön kifejtették, ha mindenben megadnák a munkások kérését, tönkremennének, mert a nagymunkaadók nem emelik az árakat. Különösen a darabszám-munka eltörlését ellenezték a kismesterek, de a sztrájkolók mereven ragaszkodtak ezen követelésükhöz.

Amíg a békéltető-bizottság a béke megkötésén fáradozott, addig a munkások, győzelmük reményében, vigan töltötték idejüket a sztrájktanyán, ahol más szakmabeli munkások is bátorították őket a harcz folytatására.


A békéltető-bizottság munkája mégis eredménynyel járt, mert a harczoló felek végre is belátták a harcz meddőségét s némi engedmények árán a békét megkötötték.

Az asszonyok természetesen legjobban örülnek e békének, mert a sztrájk miatt nem mertek megrendeléseket tenni s most egyszerre lepik el a műhelyeket, nehogy az őszi idő hamarább itt legyen, mint az őszi – toalette.


Általános sztrájk Nagybányán

Nagybányán a lakatosok, ácsok, kömivesek, asztalosok, szabók, czipészek, valamint a veresvizi bányamunkások sztrájkba léptek. A sztrájkolók száma 600.

Smaregla rendőrkapitány a rend föntartására erélyes intézkedéseket tett.
A középponti kiküldötteket letartóztatták. A hatóság csendőrség és katonaság kiküldését kérte. Félő, hogy a veresvizi munkások példáját a kereszthegyi, köpnikbányai, felsőbányai bányászok is követik.