Új vasút Erdélyben

A mádéfalva-gyergyószentmiklósi vasútvonal építésével a múlt hónapban teljesen elkészültek.

A vonal iparilag és gazdaságilag rendkívül fontos a Székelyföldre nézve. Szászrégenen át Kolozsvárral és Budapesttel köti össze az erdőségekben gazdag gyergyói vidéket s megnyitja az ipari munkának a fában, márványban, rézben gazdag területeket.

A fontos vasútvonalat a napokban nyitották meg nagy ünnepiességgel.
A
megnyitáson megjelentek Szterényi József kereskedelemügyi államtitkár, Ludvigh Gyula államvasúti elnökigazgató is. A megnyitásra számos székelyföldi képviselő is leutazott.

Fejér Sándor alispán üdvözölte a kereskedelemügyi államtitkárt és a kíséretében jött vendégeket. Szterényi József kereskedelemügyi államtitkár rámutatott arra, hogy a midőn a kereskedelmi miniszter megbízta őt képviseletével, ezzel kifejezést akart adni őszinte szeretetének a székelység iránt, a mely Magyarország egyik legerősebb és legmunkásabb államföntartó eleme.

A kormány ismeri azokat a gazdasági bajokat, a melyekkel a székelység küzköd s mindent el fog követni, hogy gazdasági érdekeiket előmozdítsa. Ennek a törekvésnek bizonyítéka, hogy a kormány kiépítette ezt a vasutvonalat, a mely új alapokat nyújt a Székelyföld gazdasági támogatására.

Ha a helyhatóságok és a társadalom támogatják a kormányt akcziójában s együttesen, vállvetett erővel fognak munkálkodni a székelység gazdasági megerősítése érdekében, akkor bizonyára a mostani nehéz gazdasági viszonyok mellett is siker fogja koronázni törekvéseiket. Ezzel a vasútat megnyitottnak jelentette ki.

Az új vasút első állomásán, Mádéfalván, Rácz főesperes egyházi szertartás keretében fölszentelte a vasúti vonalat. Minden állomáson hatalmas közönség várta az államtitkárt és kiséretét vivő vonatot.