A legnagyobb és legkisebb csekk

Mikor Pierpont Morgan a napokban az amerikai pénzpiacz válságán segíteni akarván, 24 millió koronás csekket irt alá, néhány amerikai lap azt hitte, hogy ezzel elérte a rekordot.

Ez azonban csak csekélység ahhoz a majd 100 milliós csekkhez képest, melylyel Carnegie pár év előtt egy nagy trösztnél levő számláját kiegyenlítette.

De még ez sem rekord, mert e téren a pálma az angol banké, mely pár évvel ezelőtt a kínai hadikárpótlás első részlete fejében Hay-shi japán nagykövetnek egy kis papirlapocskát nyujtott át. Ez a papirlap kerekszámban 250 millió koronáról szólt.

A legkisebb csekk, (mely még nincs beváltva) Cleveland exelnök birtokában van. Mikor Cleveland, az elnökségtől visszalépett, kiderült, hogy nem kapta meg fizetését az utolsó fillérig.

A kincstár utána számolt, s a hiányt, ami kerek egy czentet, vagyis 5 fillért tett ki, erről az összegről szóló csekkel fizette ki. Clevelandnak az összegre egyelőre nem lévén szüksége, a csekket, mint az amerikai kincstár lelkiismeretességének tanuját berámáztatta s dolgozószobájának a falán tartja.