Mosóintézet a szabadban

Island szigete már régóta ismeretes meleg forrásairól, fjordjairól és vulkánikus hegyeiről. Valóságos legendák jeringenek róluk s aki egyebet sem hallott a szigetről, ugy képzeli el, hogy minen lépésnél forrás fakad s minden tíz métrenyire valami vulkán füstje száll az ember orra alá.

Tény, hogy Islandon rendkivül sok a meleg vizű forrás és sok érdekes vulkánikus alakulás látható a hegyei között. A népe azonban nem olyan romantikus természetü, mint mi. A források dolgában legalább nem az.

Mint képünkön látható, az islandiak meglehetősen praktikusan használják ki a természetnek kegyességét. Miután gyógyitó erejü forrás fölös számban van a szigeten, a meleg források egy részét nyilvános mosó-intézeteknek használják.

Ezeknek a mosóknak az az előnyük minden más intézettel szemben, hogy, - ingyen lehet benne tisztogatni a ruhát. Ez-egy meleg forrásnál összagyűlnek a község asszonyai és leányai s tisztára mossák a ház szennyesét.

A vizfolyásnak egy része fölé, mint a képen látszik, félkör alaku rácsozatot pitettek, hogy a kicsavart ruhát a mosónők ráterithessék.