A villamosság ujabb csodája

A resonnanz-ot zongoristák, fizikusok ismerik. A szó jelenti valamelyik hangtani tünemény utórezgését, halk ismétlődését. Ilyen a visszhang is.

A hangtani szabályt a villamoság törvényeiben tett ujabb felfedezések átvitték a fénytan területére. Ezek az esetek kezdenek most erős szerepet játszani a táviratozás uj válfajánál – a távfotografálásnál.

Franczia technikusok és mérnökök rég keresték a módját, hogy a mint a hangot el tudták vinni a megnetikus árammal teiltett dróton ezer és ezer kilométerre, el tudják egy helyesen és czélszerüen beállitott tükör segitségével a telefonnál álló személy alakját is.

Egy ebben az irányban folytatott puhatolózásokról már több izben megemlékeztek a lapok: hire járt, egy kisérletnek is, amely állitólag bevált volna és igazolta volna az Edison-műhely doktrináit, amelyek szerint ezt az uj technikai vivmányt már csak néhány formaszerü csiszolás, néhány hónap választja el a gyakorlati használattól.

A dolog azonban nem meg olyan könnyen. Az Edison-laboratórium legutóbbi kisérlete még csupán az alább illusztrált eredménynyel dicskedhetik.

Amint a képen látható, a távollátásra beállitott, erősen markirozott arczu férfi (fekete haj, sovány, fehér arcz, éles körvonalak) a legsikerültebb kisérletben aránylag elég rövid, 300 kilométernyire levő állomáson az alább bemutatott vonalas képet adta.

Az eredmény tehát még a tökéletes táv-fotografálást nem hirdetheti. Hanem amint a kisérletekről fölvett kép igazolja is, ígéret és pedig biztató ígéret arra, hogy nemsokára teljesen használható formában fog érvényesülni az Edison-féle távfotográf.

Egyébként, ha amerikai lapok hireinek hitelt adhatunk, az Edison-laboratórium egy ujabb kisérleténél 476 kilométer távolságban két ember arczképét, tehát nem is élő alakot távfényképezett.

Az utóbbi dolog valószinüsége hitelesebb. Aki ugyanis a fotografozás mesterségével csak mellesleg is ismerős, tudja, hogy mozgó alakokról felvételt csinálni sokkal nehezebb, mint csöndben állókról s igy hihető, hog a mi nem sikerült Edisonnak az élőről, az sikerülhetett az abszolút nyugodtan álló fényképről.