Hír a gabonatőzsdéről

A gabonatőzsdén a stagnáció ismét beállott az árak és ennek következtében a forgalom tekintetében és igy e hétről kevés jelenteni valónk van ezuttal.

Most még nem jött el azon időpont, amikor az áru kevés volta miatt teljesen a felfelé menő ármozgalom érvényesüljön, de erős a hitünk, hogy ez hamarosan be fog következni.  A lokális körülményeken kivül a piacra bocsátott román áru is hatott és a baisse augurjai máris hirdetik, hogy ha még egy tapodtat merészkedünk felfelé menni az árakkal, hát büntetésül nyakunkba zuditják a világ összes buzáját, tekintet nélkül arra, hogy azt a Kanzasi rónák, avagy a román sikok termelték. Lefelé ellenben mehetünk, ott a 7 forintos kurzus.

Ebből a contremineur álmodozásból mindössze annyi a való, hogy jöhetne be hozzánk a silány román áru t. i. – ha volna.
De mivel csak kevés van, és az is végtelenül gyatra minőség hát ezuttal nem jön. Amerika pedig messze esik tőlünk és bár nincs kedvünk ismét látni ezen származékot, azt hiszszük, hogy ezt akkor sem láthatnánk, ha ezt óhajtanánk. Az olcsó termelési költséggel és még az előnyök egész láncolatával rendelkező tengerentuli verseny nem okozhat gondot a magyar termelőnek a mostani körülmények között, mert az arbitrage nem kalkulálhat ugy, hogy nyereségre irányulva a vámbelföldön értékesithetné, illetőleg elhelyezhetné a transatlanti árut. 

Egyebekben a gabonacsarnokban a szokásos üzletnélküliséget nem zavarta semmi, az időjárás sem ad okot tulságos aggodalmakra és a világpiac helyzete sem változott lényegében.
A malmok egyértelműen nem vásárolnak erősebben, de még ezzel szemben sem jellemezhető mással a kínálat, mint azzal, hogy gyenge. Bár a kereslet az elképzelhető minimum körül forgott, még sem ösztönözte az eladókat arra, hogy árkövetelésükből engedélyeztek volna, és ezért a készáru árfolyamok alig változtak. 

A rozsüzlet elhanyagolt. Zab árfolyamok engedők. Takarmánycikkek kereslete csökkent.
Argentinai jelentésekből az tünik ki, hogy a Laplata államok ezidei termése nem felel meg azon kivánalmaknak, melyeket az európai importországok hozzá fűztek. Ezt bizonyitja a hajófuvardijak leszállitása is.
Nálunk végül a bizományosok bécsi számlákra eszközölt vételei által élénkebbé vált a hangulat.