Az orleansi herczeg északsarki utja

Fülöp, orleansi herczeg, aki tudvalevően sógora a mi József főherczegünknek, josszabb tudományos utra indul Grönlandba. Az expediczióban, amelyet a czélra szervezett, több európai hirnevű tudós vesz részt.

Az utnak czélja ethnografiai természetü. A lappok földjéről eddig aránylag keveset tudunk még. Nem ismerjük eléggé a területi viszonyokat, a nép jellemét, szokásait, hagyományait, történetét.

Ami adat eddig eljutott hozzánk, azt rendkivüli fáradsággal szerezték a merész utazók, akiknek hihetetlen nehézségekkel kellett megküzdeniük. Egyszerü tudós ember el sem birja azokat a költségeket, amelyek egy ilyen északsarki utazással együtt járnak.

Olyan bőkezü, gazdag férfiu kell hozzá, mint az orleansi herczeg. Az örök jég országának fölkutatását különösen a természeti viszonyok nehezitik meg. A rettenetes hideg, a lakhatatlan hósivatagok alaposan próbára teszik az utazó bátorságát, fizikai erejét.

A tenger is ellenségeül szegődik. A hajót ezer veszedelemmel fenyegetik az uszkáló jégtömbök.

Fülöp herczeg hajója, a „Belgica”, már sok vihart állott ki szerencsésen. Ugyanaz a hajó ez, amely annak idején a Chacot-féle expedicziót vitte az északi sarkra.