A király karácsonya

A király, miként már évek óta, az idén is unokáinak, Mária Valéria királyi herczegasszony gyermekeinek körében töltötte a karácsonyi ünnepeket.

1817 óta, a mikor az asperni győző felesége, Henriette királyi herczegasszony az udvarban fölállította az első karácsonyfát, - a királyi család gyermekeinek szintén örömünnepe a karácsony, a melyre az udvarnál már hetekkel előbb készülnek, hogy a kis herczegeket és herczegnőket meglepjék.

A kis herczegek is megírják a Jézuskának kivánságaikat s minthogy jól viselik magukat, óhajtásuk teljesedik is. Elüljár az ajándékozásban Ő Felsége, a ki nem feledkezik meg soha unokáiról és kis rokonairól.

Kilencz unokája, Ferencz Szalvátor királyi herczeg és Mária Valéria herczegasszony gyermekei egész sereg gyönyörű ajándékot kaptak, a többi közt egy nagy babaházat teljes berendezéssel. A ház oldalfalait le lehet venni.

Azután adott a király az unokáinak egy nagy majoros-udvart, a melynek istállóiban szép állatok lovak és tehenek vannak. A legkisebb gyermekek gyönyörű babákat és paprikajancsikat kaptak.

Ferencz Ferdinánd trónörökös három gyermekének a király egy pompás három méter hosszu és két méter magas paraszt-házat ajándékozott, a melyben a kis gyermekek maguk elalhatnak. A házat a konopisti kastély szalonjában állították föl s kulcsait a királyi herczeg fia, Miksa herczeg kapta.

A trónörökös legidősebb gyermeke, Zsófia herczegnő azonkívül gyönyörű babát, legkisebb fia, Ernő herczeg pedig, a ki most másfél esztendős, hintalovat kapott.

Izabella királyi herczegnő, Frigyes királyi herczeg felesége unokái részére több kómikus babát, paprika-jancsit és játékállatot választott ki. Legkisebb fiának, a tíz esztendős Albrecht herczegnek a királyi herczegasszony kértére Ő Felsége az El-Tel nevű hadi játékot vásárolta.

A kis herczeg legkedvesebb foglalkozása már évek óta a katonásdi s gyermekszobájában valóságos ütközetek folynak le nap-nap után az ólom-katonák között.

Lipót Szalvátor királyi herczeg felesége, Blanka herczegasszony egész különös játékszert kért Ő Felségétől gyermekei számára. A játékszer egy mekhanikai evező-készülék, a melylyel azonban csak a szobában lehet evezni.

A kilencz gyermeknek azonkívül babákat, baba-ágyakat, hintalovat és más játék-szert hozott a Jézuska.

A király négy dédunokája, Erzsébet bajor herczegnőnek és Seefried Ottó bárónak gyermekei teljesen berendezett babaházat, gyönyörű babaszobát és több apróbb játékszert kaptak.