Titkos egyezségek a hatnapos versenyen?

A hatnapos verseny ügyében, mint már jelentettük, vizsgálat folyik a három első pár ellen, mert közöttük – ugy látszik, - valami titkos megállapodás volt. Robert Coquelle, ki az europai versenyzőket manegeálta, a vizsgálat dolgában a következőket mondta el az "Auto"-ban, a melynek ő a tudósítója: Mikor a győztes Root az igazgató szobájába ment a díjáért, vele jött ifju felesége is.

Ez a hölgy, miközben Root aláírta az 1500 dollárról szóló nyugtát, kikapta ezt a pénzösszeget az igazgató kezéből, azt zsebretette, de a következő pillanatban egy előzően eldugott revolverrel a kezében megfenyegette a szobában levőket, miközben kiáltozta: "Jaj annak, ki megkísérelné a pénzt tőlem visszavenni!" - „De hiszen senki sem gondol arra, hogy a pénzt öntől elvegye” – mondta Power igazgató – „De igenis” – volt Root feleségének a válasza – „Férjem megígérte, hogy az egész díjat a három első csapat között egyenlően felosztja, de én ehhez sohasem adom a belegyezésemet, mert én csak a lojális sport híve vagyok. Eddy (Root) megnyerte a versenyt, tehát övé az egész első díj is” –

Ebben a pillanatban, mikor mrs. Root ezeket mondta, lépett a szobába Root versenytársa, Fogler, ki dühtől tajtékozva kérdezte az asszonytól: - „Remélem, mrs. Root, hogy azt a 750 dollárt, a mi nekem jár, kiadja.” – „Maga…maga 100 dollárt megérdemel, de többet nem. Erre az összegre majd csekket kap tőlem.” – „De bocsánat….” – „Hallgasson, különben mitsem kap. Root volt a győztes, maga csak segítette.”

– Root ebben a viharos jelenetben szóhoz sem jutott és csak akkor került rá is a sor, mikor a Bedeil-fivérek, valamint Mebvan és Mocan követelték tőle a kikötött osztalékot. Persze, az energikus mrs. Root mit sem adott nekik. A dolog csattanója az, hogy a jelenetet végighallgatta a nemzeti kerékpáros szövetség (National Cycling Accociation) elnöke, mr. Batchelder, a ki elrendelte még ezek után is a vizsgálatot (mely még most is folyik), a helyett, hogy az ügyben rögtönzösen diszkvalifikáló bizottsági határozatot provokált volna.