Az I. Wiener ASC. versenye

A mult vasárnapi bécsi uszóverseny ismét a magyar uszósport fölényének a jegyében folyt le. Az egész magyar uszósport képviselve volt a I. WASC. mérkőzésén s a magyar uszók az egy háton uszás kivételével az összes versenyszámokat megnyerték, a melyekben csak indultak.

A verseny fénypontja Halmay találkozása volt Sheffel a 100 m.-es osztrák bajnokságban. Tehát beteljesedett az, a mire a bécsi körök annyira vártak: Halmay 10 méterrel győzte le Sheffet. E felett tehát napirendre lehet térni.

A bécsiek azonban ebből azt a tanulságot vonhatják le, hogy bírálatot nem akkor kell mondani két versenyző kvalitásáról, mikor az egyik nem jelenhetett meg, hanem akkor, a midőn a két versenyző egy versenyben erejét összemérte.

Halmay oly formában van, mint talán soha. A 100 m.-es elért eredménye, tekintettel az uszoda hosszra, világrekordnak mondható s épen a 100 m.-en elért 1 p. 5 4/5 mp.-es ideje megerősíti a kísérő magyarok által a 100 yardra mért 58 mp. reálitását, a mi azt jelenti, hogy saját világrekordját 1 mp.-el megjavította. Ebből az szűrődik le, hogy Halmay nemcsak a jelenkor legjobb rövidtáv uszója, hanem klasszisa teljesen megüti R. Cavil klaszisát, a minden idők legkiválóbb rövidtáv uszójáét.

A többi magyar uszó szereplése is megmutatta azt a nívóbeli differenciát, a mi a két nemzet uszósportjai között tényleg fennáll. Halász (Bruckner), Váci, az MTK. ötös stafétájának győzelme előre látható volt, bár Váci Petitben igen erős ellenfélre akadt, s félünk, hogy rövidebb távra Petit jobb lesz.

Nagy meglepetést keltett Kankovszky eredménye a buváruszásban, teljes 12 méterrel javította meg az eddigi osztrák rekordot (71.5 m.) és 83.5 m.-es eredménye csak 90 cm.-rel maradt el a világrekordtól.