Bővül a vasút

Igen érdekes eszmével foglalkoznak most az illetékes torontálmegyei tényezők.
A Nagybecskereki és Ujvidéki vasút kiépítését tervezik, még pedig Zsablyán keresztül. Ezen vasuti vonal létesítésével a torontálmegyeiek rövidebb összeköttetésbe kerülnek Belgráddal ami kereskedelmi szempontból felette fontos, mert a jelenlegi Nagybecskerek-Ujvidék vonal 276 kilométer és ha Zsablyán keresztül kiépítik az uj vasuti vonalat, csak 60 kilométer lesz a hosszuság. Mindenesetre figyelmet érdemel e tervezet, már csak azon szempontból is, hogy direct és kényelmes összeköttetés létesül Nagybecskerek és Belgrád között, ami a torontálmegyei kereskedőkre és gazdákra nézve óriási előny, mert buzájukat hamarabb és jobban lesznek képesek elhelyezni.

Waggonszaporulat a magyar királyi államvasutaknál

A m. kir. államvasutak mozdony és vaggonkészlete a mult óév-december hó folyamán a következő mennyiségű és minőségű kocsikkal szaporodott:
Mozdony 7 darab készült, amelyből 6 darab a tehervonatokra 1 pedig a gyorsvonatokhoz lőn sorolva és így összesen 2536 mozdony van. A postakocsik száma 3-mal, a teherkocsik száma pedig 268-al szaporodott. A jelenlegi állomány a személyszállító kocsiknál 6974, a teherkocsiknál 58.330-at tesz ki. Az 1901.év folyamán elszállítottak a gépgyárból 56 mozdonyt, 176 személyszállító kocsit és 1888 teherszállító kocsit.