Athletikánk nagyhete

Nem kevesebb, mint öt viadal folyt le az elmult héten. A két budapesti és 3 vidéki versenyen a magasugrásban 4-en ugrottak 170 cm.-en felül, a diszkoszdobásban 7-en dobtak 35 méteren felül, a távolugrásban 4-en 640 cm.-en és 17-en 600 cm.-en felül, a rudugrás, sulydobás, gerelydobás, gyaloglás, gátfutás és mindenekelőtt a futások eredményei is méltán sorakoznak e kiváló adatok mellé, sőt a futásban – ez évben első ízben, - rekordjavítás is történt és két uj record éretett el. Ezek az eredmények avatják fel az elmult hetet, athletikánk nagy hetévé.

Szept. 6-án Sport-Világ IV. versenye folyt le. A nap legszebb száma a távolugrás, amelyben Somody, Nemes és Medgyessy találkozása szenzáczió volt. A győzelem ezuttal 3 1/2 cm.-el a M. A. C.-é lett. Nemes és Medgyessy ugrásait a bámulatosan pontos és erős roham, a kellő magasság, általában nyugodt test és karelőlendítés jellemzik, Somodytól azonban még nagyobb eredményt vártunk.

A 4*200 m.-es stafétát a M.A.C. csapata nyerte meg kitűnő idő alatt. A junior diszkoszdobást szenzácziókép Weisz Richárd, a birkózó és sulyemelő bajnok nyerte meg szép eredménnyel. Kellő traininggel könnyen rekordot javíthat. A junior gátfutásban figyelemre méltóan szerepelt Dánér Béla, ki a szintén jól futó Hoffert győzte le. Junior gátfutó versenyeinkben immár négy igazán jól futó athléta mutatkozott be s ha e versenyek rendezésével mi is hozzájárulunk e szép sport terjesztéséhez, nem hiába fáradtunk.

Szeptember 8. és 9-én folytak le Aradon és Temesvárott a vidéki versenyek. Az aradi versenyen a folyton javuló Hoffmann legyőzte Bartkót s különösen szépen szerepeltek a teljesen kezdő temesváriak, kik közül Beless Penningert, Witzenetz pedig Strauszt győzte le figyelemreméltó eredménnyel. A gyalogló bajnokságokat Manglitz Ferencz (F.T.C.) nyerte meg, ki most nemcsak hazánkban nem talált veszélyes ellenfelére, hanem az egész kontinensen bárkivel felveheti a küzdelmet.


A szegedi távolugróbajnokságban Souwdy győzött, ki Aradon 170 1/2 cm.-es magasugrásával keltett meglepetést, míg Temesvár 100 yardos bajnoka Kéméndi Ernő (M.T.K.) lett. A legszebb eredményt azonban az eperjesi Antal Pál (M.T.K.) érte el, ki 38 m. 13 cm.-es dobásával Temesvár diszkoszdobó bajnoka lett. Dobásai még mindig javulóképességet árultak el.

Kozla és Dávid még sok első díjjal fogják a B.E.A.C. győzelmeinek számát szaporítani s 12 m.-en felüli szép dobásaik mellett különös figyelemre méltóak a diszkoszban, illetve gerelyben elért eredményeik. Kovács a gátfutásban 17 mp. alatt győzött, de két gátat döntött s így ideje nem rekord. A vidéki versenyeken nagy számmal voltak képviselve a megyei előkelőségek s az általános érdeklődés az athlétika biztos sikerét eredményezi.

Minden tekintetben sikerült verseny volt a B.T.C. 9-ik viadala, amelyben Bodor, Malcsiner Gyula (M.T.K.) csaknem 10 éves kitűnő 1000 m.-es rekordját 3/5 mp.-el, 2 p. 42 2/5 mp.-re javította. Hellmich pedig Wetzel 300 yardos rekordját érte el, a M.T.K. 4*100 m.-es stafétája pedig ugyancsak elérte az eddigi legjobb országos időt 48 mp.-et. A magasugrást Sajó Béla (B.T.C.) nyerte meg 171 cm.-es szenzácziós ugrásával, távolugrást pedig Medgyessy 660 cm.-es pompás eredményével, mely egyuttal az év legjobb távolugrási eredménye.

A magasugrásban Holics Ödön stílusa,a távolugrásban pedig Tihanyi 641 1/2 cm.-es ugrása keltett feltűnést. A favorit Nemes indiszpoziczóval küzdött s mindkét ugrásban a harmadik helyre szorult. A diszkosz- és gerelydobást a pozsonyiak kitűnő athlétája Luntzer nyerte meg jó eredményekkel, a diszkoszdobásban azonban a fordulatnak gyorsaságát jóval fokoznia kell. Jó erőnek igyekszik Jeschinia (B.E.A.C.). Nagy az 1/4 angol mérföldes gátfutásban feltétlenül rekordot javíthat, azonban a gátak ugrását még gyakorolnia kell.

A 100 yardos síkfutásnál Pick Pál indító, a folyton kiugró Rogyákot a versenyből kizárta, ami nálunk első eset. A döntőben azonban minden versenyző „kiugrott” a startnál, legalább Hellmich; míg Radóczy a versenyt feladta.

Különösen szép sikerrel végződtek az ifjusági középiskolai tanulók részére fenntartott versenyek, amelyek közül legizgalmasabb a 100 yardos síkfutás volt. A legszebb eredménnyel a távolugrás és rudugrás végződtek. Az előbbit Csurgay (M.A.C.) nyerte meg 6.27 figyelemre méltó eredménnyel Haber (B.T.C.) 6.05 ugrásával szemben, míg a rudugrást pompás stílusban az aradi Szatmáry 3 m.-es ugrásával; Simon (B.T.C.) és Horváth (B.T.C.) is fejlődőképes ugrók s 270 cm.-t értek el. Igen ajánlatos volna, ha minden egyesület felvenné programmjába eme, a fiatalságot foglalkoztató athlétikai versenyeket.