Fiume: Az első "Rugby"-mérkőzés Magyarországon

Az angol földközi-tengeri flotta látogatása alkalmából érdekes sporteseménynek volt színhelye Fiume. Két angol csatahajó legénysége ugyanis a Fiumei Athletikai Club pályáján rugby-mérkőzést tartott. Ezen mérkőzés ugyszólván a rugby bemutatása volt Magyarországon. A rugby-játék, a minálunk űzött labdarugás eredetije, melyben a kéz használata ugy a labdavitelnél, mint az ellenfél akadályozásánál csaknem teljes mértékben meg van engedve.

A football-nál sokkal nyersebb, sőt határozottan életveszélyes is, mint azt az amerikai baleset-statisztikák élénken bizonyítják. Tagadhatatlan azonban, hogy ha már a labdarugás is nagy mértékben veszi igénybe a férfi erejét, kitartását és ügyességét, a rugby-játék az ember mindezen képességeit még sokkal fokozottabb mértékben teszi próbára.

A játék menete ugy a játékosra, mint nézőkre, rendkívül izgalmas. A szédületes rohamok, a vad birkózásokkal váltakoznak. A labdával rohanó csatárnak minden leleményességét fel kell használnia, hogy az utját álló, kézzel-lábbal akadozó, sőt gáncsoló ellenfélen keresztüljuthasson és labdát a goalvonalra helyezhesse. Amint tudjuk egyik-másik klubunk évekkel ezelőtt megkísérelte a rugby játszását, a kísérlet azonban nem sikerült. Az angolok mérkőzése, bár a küzdelem mindvégig „fair” volt, teljességgel azt bizonyítja, hogy a rugby nem felel meg sem a mi temperamentumunknak, sem pedig a humanitás követelményeinek.

Maga a játék rendkívül érdekes volt s a fehér-inges „Queen” legénység fölényes 6 : 0 győzelmével végződött. A „star”, egy czipő nélkül játszó matróz, egymaga néhány mesés rohamot csinált, kicselezvén az egész védelmet. Ugyszólván végig a „Queen” támadott és csak a játék végén sikerült az ellenfélnek némi levegőhöz jutnia. A mérkőzés sok érdekfeszítő és veszélyesnek látszó tülekedés után is rendben, minden baleset nélkül végződött. Fiume közönsége nem igen érdeklődött a mérkőzés iránt és így igen gyér közönség nézte végig a tanulságos matchet.