A legnagyobb vasúti katasztrófa

A világháború minden pokoli borzalmát felülmulta az a rettenetes katasztrófa, amely Párizs közelében történt. A száztíz kilométeres sebességgel száguldó párizs-strasbourgi acélexpressz Lagny sur Marne állomás mellett beleszaladt a nyílt pályán vesztegelő Nancy-i gyorsvonatba, amely zsúfolva volt utasokkal.

Az expressz eltiporta, elsöpörte és szilánkokká zúzta a gyorsvonatot, amelynek majdnem minden utasa szerencsétlenül járt. A fagyos éjszakában egyetlen jajkiáltás volt a súlyos sebesültek sikoltása. A romok alatt az utasok százai vergődtek halálos kínban és mire a mentési munkálatok megkezdődtek 205 borzalmasan összeroncsolt holttestet húztak ki a romhalmaz alól és több mint 300 súlyos sebesültet vittek kórházba.

Az acélvonat utasai között alig volt sebesült, megmenekült a mozdonyvezető és a fűtő is. A megrendítő katasztrófához hasonló vasúti szerencsétlenség nem történt még, amióta vasút van. A vizsgálat megállapította, hogy a súlyos szerencsétlenséget nem az acélexpressz mozdonyvezetője okozta, hanem a jelzőkészülék hiányos működése.

Párizs, egész Franciaország gyászba borult és az egész világ részvéttel fordult a francia nemzet felé. Minden európai államfő és államférfi meleghangú részvéttáviratot intézett a francia köztársasági elnökhöz. A kétszázöt koporsót százezrek kísérték a temetőbe...