A Pozsonyi Torna Egylet nemzetközi torna és athletikai versenye

Lefolyt ím a 3. országos illetőleg az első nemzetközi sportünnepély a M. O. T. Sz. szabályai szerint. Az egész ünnepély és annak lefolyása legkevésbé sem viselte magán a mostanában kitört szövetségi küzdelmek legcsekélyebb jeleit sem. Sem az indulók száma, sem az elért eredmények, semmivel sem voltak gyengébbek, mint a küzdelem előtti időben, - különösen áll ez az eredményeket illetőleg, - a melyek valóságos nemvárt sporteseménynyé avatták ezen viadalt.

A verseny hőse Luntzer György volt, a kinek diszkoszdobásai váratlan eredményűek voltak. Dobásai mind 38 m-en felüliek, melyek közül az egyik 40 m. 15 cm. a legjobb pedig 40 m. 68 cm. A bemutatott stylus egészen uj, a klasszikus formától teljesen eltérő, a mennyiben a dobás 2 vagy 3-szori karkörzéssel kezdődik, a miáltal természetesen óriási czentrifugális erőre tesz szert, a melyet a test hossztengelye körül végzett, erőteljes fordulattal megnövel és rutinirozottságánál fogva, bámulatosan biztos mozdulattal kiereszti a diszkoszt.

A 100 yardos síkfutás győztese Scheer K. kitűnő sprinter; benne keressük a jövő emberét. Csak nemrégiben tette le juniorságát és már is 10 2/10 mpercz alatt futotta be a távot mindössze 1/16’’-el maradva el Mező rekordja mögött. Az egyes hírlapi vélemények, mintha e kitűnő eredmény elérésében Scheer-t hátszél segítette volna, tévesen alapulnak, minthogy aki a pozsonyi pályát ismeri az tudja azt is, hogy ott – a pályának előnyös fekvésénél fogva – még a legnagyobb vihar alkalmával sincsen szél. A M. O. T. E. Sz. versenyein elért eredményeket az elemek háborgásának betudni akarni, szakszerűtlen és nevetséges dolog. Nem kevésbé kitűnő eredmény Majunke Erik 6 m 51 cm.-es ugrása és ha elfogadja tanácsunkat, hogy többet sprinteljen, miáltal nagyobb rohamra tesz szert, a rekordtól hiányzó 25 cm.-ert is rövid idő alatt megfogja ugrani.


Jeschina Ferencz eredménye a gerelydobásban szintén nagyon figyelemreméltó (36 m. 18 cm.) tekintettel arra, hogy tudását rövid két hónap alatt sajátította el; szorgalmának legszebb eredménye az, hogy a tanítvány, férfias, nemes küzdelemben legyőzte mesterét Luntzert.

A stafétafutás ideje 48 2/5 ’’ a Postások jó munkája dicséri és kár, hogy a pálya hirtelen fordulói következtében, a min talán segíteni kellene, - a versenyzők a hosszabb futási számokban nem fejtették ki teljes erejüket. Két versenyszám eredményei a magasugrás és a gátbajnokság azonban nem állottak a megkívánt színvonalon, viszont pótolták ezeket a nagyobb számban felvett junior versenyek teljesen kielégítő eredményei.

A verseny nemcsak névleg, hanem tényleg is nemzetközi jellegű volt, a mennyiben Bécsből a „Wiener Athletic Club” és a „Wiener Sport Vereinigung”, Brünnből pedig a „Hellas” volt képviselve.
Nagyon kedves és ügyes dolog volt az ifjusági versenyek felvétele és a fiatalok együttműködése a felnőttekkel, a mit egyrészt sportunk továbbfejlődése érdekében, másrészt pedig lélektani szempontból igen fontos dolognak tartunk. A fényes sikerű verseny már vasárnap délelőtt vette kezdetét az ifjusági versenyekkel, előfutamokkal és előmérkőzésekkel, délután pedig előkelő és nagyszámu nézőközönség színültig töltötte a kies fekvésű ligeti sporttelep tribünjeit és az az előtt fekvő térséget.

A szövetséget Iszer Károly képviselte, míg a társegyletek részéről ott volt Kollár Lajos a B. B. T. E. elnöke és Matkovich Miklós a Sz. S. E. művezető-titkára stb. A verseny rendezése és a nagyszabásu programm gyors lebonyolítása mintaszerű volt, ami a P. T. E. lelkének Pogány Gyula művezető-titkárnak kitűnő érdeme. Nemkülönben elismeréssel kell megemlékeznünk dr. Dobrovits Mátyás-ról a P. T. E. elnökéről és az egész helybeli versenybizottságról azért a szíves fogadtatásért és kitűnő elszállásolásáért, a melyben a versenyzőket részesítették.

Ezen verseny sem mulott el „esemény” nélkül, a mely a következő: Spiegler Jenő (W. A. C.) a pályán tartózkodott, a mikor egy sürgönyt kézbesítettek neki, amely így hangzott: „Spiegler kann starten” „ Spiegler indulhat”. Aláírás: Graf a W. A. C. főtitkára.

Feltételezhető, hogy ha Spieglert benevezték hát indítani is akarták; hogy mindennek daczára miért kellett Spieglernek távirati engedélyre várni, az sejthető. Azt mondják Budapestről „ erős szél fujt”. A versenyt – a melyről Frigyes főherczeg táviratilag mentette ki magát, - kedélyes társas vacsora fejezte be, a melyen az egyesület illustris elnöke dr. Dobrovits Mátyás egy fényes beszédben, az elvek melletti kitartásra serkentette a jelenvoltakat.