Az Alföld termékenységének hanyatlása

Jó ideje tapasztalható már, hogy a termékenységéről egykor oly híres Alföld, egyre csekélyebb terméseket szolgáltat, a mit az időjárás rosszaságának szoktak tulajdonítani.
Pedig nem így van a dolog, a mint ezt magyaróvári gazdasági akadémia jeles tanára Cserháti Sándor buvárlatai is bizonyítanak. Cserháti is hosszabb idő óta folyó megfigyelései és tudományos kutatásai arra a meggyőződésre vezették, hogy az Alföldön a buza már állandóan rosszabbul fizet, mint az ország már részeiben. Nyolcz év közül csak kettőben, 1895 és 1896-ban volt nagyobb termése az Alföldnek, mint a dunáninneni és dunántuli nyugati megyéknek, mert mig az alföldi megyék buzatermésének átlaga például 1899-ben 11 métermázsa volt, addig a nyugati megyékben 13 métermázsa buza termett.

Az a kérdés, mi lehet az oka, hogy az alföldi híres termőképességű mélyrétegű talaján kisebb a buza termése, mint a silányabb talaju nyugati megyékben?
Beható vizsgálat után Cserháti arra az eredményre jut, hogy ennek oka az Alföldön régóta űzött tulhajtott buzatermelés, rablógazdaság és a rossz vetőmag. Mindenek előtt ezeken kell tehát segíteni s a mennyire csak lehetséges, az ugart se mellőzni egészen.