Anglia cukorharcot indít

Nagyon fontos lett most egyszerre a czukorkérdés, a melyről, mivel az a hazai mezőgazdaságot és a fogyasztó közönséget is közelről érdekli, bővebben szólunk.

Anglia régóta rosz szemmel nézi a czukorkiviteli jutalmak rendszerét. Most pedig arra törekszik, hogy a saját gyarmataiból, nevezetesen Kanadából, Indiából stb. láthassa el magát czukorral. Most tehát azzal a követeléssel állt elő az angol kormány, hogy a répaczukortermelő államok szüntessék meg a kiviteli jutalmakat. De ezzel nem elégszik meg. Követeli azt is, hogy a czukorbevitelre vetett igen magas – körülbelül a czukorfogyasztási adónak megfelelő – vámokat szállitsák le öt koronára.

  

Miért van szüksége Angliának erre az utóbbi követelésre is?

Ha a czukorvámot öt koronára szállitják le, akkor a gyárosok nem szabhatnak itthon túlmagas árakat s igy nem lesznek képesek az angol piaczról a gyarmati czukrot kiszoritani. Világos ebből, hogy tisztán csak a fogyasztó közönség érdekét tekintve, az angol kormány követelésének az lenne egyik következménye, hogy nálunk a czukor ára alább szállana.
Az a kérdés azonban, hogy az az előny, melyet a nagyközönség abban élvezne, hogy néhány krajcárral olcsóbban kapna egy kilogramm czukrot, felérne-e azzal a nagy közgazdasági kárral, mely több száz virágzó czukorgyár bukásával, vagy jelentékeny üzemmegszoritásával, egy száz milliókra rugó kiviteli ág tönkretételével s a répaczukortermelés nagymérvű megszoritásával együtt járna.