Kábellerakás

A hirszolgálat és a posta igen nagy segitő társat talált a tengeralatti táviró vonalakban. És amily értékes egyik vonal mindenik államra vagy nagyobb társaságra, amely győzi a költségeit, olyan rohamosan is terjedt a világ minden részében.

Manapság már külön kábelvonala van az amerikai milliárdosnak, sőt a legkisebb tengerparti városok is sietnek mihamarabb megszerezni maguknak ezt a nagy előnyt. A keleti tenger németországi partján most egymásután sietnek a kis kikötő városok szövetkezi uton minél több kábel-vonalat lefektetni s így minél jobban belekapcsolni magukat az országok életébe. Különösen a kereskedelemre van ez a hóditó reform igen üdvös hatással.

Maga a munka pedig még néhány évvel is horribilis akadályokkal küzködött. A tengerpart egy részén a táviró állomásig mélyen leásott csatornaszerű vezetékeken keresztül jut el az óvatosan elburkolt drótsodrony a vízben. A drótot egy erre a czélra konstruált hajó formáju géptelep csavarja le és látja el a szükséges erősítő készülékekkel.

A kábelt, magát igen érdekes módon védik meg a viz rombolásától. Mindenek előtt gummi izolálást alkalmaznak rajta, azután ismét beboritják a vezetéket papirborítékkal, amit ólom köpenynyel védenek mindezek fölött. A munka nem könnyű és ma is igen nagy óvatosságot igényel.

A kép egy ily kábel-lerakás kezdő munkáinak jellemző momentumát rögziti meg.