Santos Dumont új léghajója

A kormányozható léghajó problémájának szenvedélyes franczia udvarlója az utóbbi időben ugy látszik keveset hallatott magáról, mert a mult napokban ismét hírül adta a legujabb, immár 14-ik modelljének a bemutatkozóját.

Erről is, mint az eddigi 13 kisérletről, Santor Dumont is és a megjelent éronauták mind kijelentették, hogy közel áll a tökéleteshez. A franczia sovén lapok ismét telve vannak a franczia dicsőséggel, melyhez a tudomány legjelentősebb harczának sikere füződnék, melylyel az ember igájába kerülne a levegő.

Eddig az a levegő véres fejjel verte vissza az ostromlókat. Santos Dumont, aki a francziák reménykedéseit eddig igen szépen segitteté a megvalósulás feé, most ismét uj formával próbálkozik.

A fölszállásból, - amelynek előkészületeit ábráuolja a kép, - azonban csak biztató igéretekkel, nem kész sikerrel tér vissza. Ő azonban az egyetlen, aki a levegő birodalmával vivott harczból eddig még mindig eléggé épen ésmindig uj erővel tért meg s hirdeti folyton az uj meg uj föllebbezést.

Meg kell állapitani, hogy minden lépésével tért hóditott s ezért, tekintve, hogy fiatal ember Santos Dumont, a legtöbb sansza van a sikerben.