A fehérek és a négerek szellemi ereje

Beau franczia tanár ujabban behatóan foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy vajjon a fehér fajok, tehát az uralkodó kaukázusi népek mennyiben különböznek fekete embertársaiktól és a fehér faj kulturmunkájában a négert maga mellé veheti-e, mint vele egyenlő értékű munkás társát.

Azt mondja erre a kérdésre Beau tanár, hogy nem. A feketék soha sem lesznek az intelligencziának azon a fokán, amelyen az európaiak ma állanak.

Pontos tanulmányok és méretek alapján bebizonyítja, hogy a fehér ember koponyája sokkal fejlettebb és nagyobb és a szürkeállomány jelentékenyebb, nagyobb mennyiségben fordul elő. A fehér ember előkoponyája és a fekete ember fejének hátulsó része van jobban kifejlődve. Az európai embernek nagyobb az itélőképessége és szellemi képességei aránytalanul nagyobbak, a feketénél sokkal élénkebben fejlődött érzelmi világot találunk.

A fehér faj parancsolni vágyó, de ha kell, a maga akaratát alárendeli a másénak is. A fekete faj alázatos, de ha szenvedelme hatása alatt áll, akkor beszámíthatatlan minden cselekvése. Ugyanaz a nevelés a két különféle embernél semmi esetre sem vezetne nagy változásokra, inkább a fajok keresztezésének kellene a nagy különbséget áthidalni.