Budapest környékének 200.000 polgára követeli a HÉV menetdíjuzsorájának megszüntetését!

Budapest környékének és külvárosainak úgylátszik gyógyíthatatlan betegsége a HÉV. Ez a betegség akadályozza meg a vérkeringést a főváros és a környék között. A HÉV elképesztően drága menetdíjai lehetetlenné teszik az építkezést, az ingatlanok értékét még mélyebbre szorítják, az ipart és kereskedelmet elsorvasztják.

A munkások kénytelenek keresetük 25-40%-át villamosköltségekre fordítani és mindezeken túl a közlekedés rendje ellen is rengeteg a jogosult panasz: egyes vonalakon 70-90 perces időközben járatják a villamosokat! A Reggel munkatársa megbeszélést folytatott a pestkörnyéki községek főjegyzőivel, elöljáróságaival és vezetőtényezőivel a HÉV-kérdésről és ennek az ankétnak a foglalata a következő:

- Budapest-környék amúgy is lejtőre került népének legégetőbb kérdése a közlekedési ügyek megoldása. A mai HÉV-rendszer elviselhetetlen terhet jelent a lakosság számára! Jelenti a forgalom megbénulását, a visszafejlődést és a munkaalkalmak teljes hiányát. A Hév-kérdést és annak gyilkos következményeit két mondattal jellemezhetjük: egy 10-12 perces út menetdíja 80 fillér: a fővárosba való beutazás költsége két pengő!

Olyan összeg, amelyet sem a kereskedő, sem az iparos nem bírhat el. Építkezésről szó sem lehet addig, míg a mai HÉV-menetdíjak érvényben vannak, mert az építkezőnek pár év alatt a telekérték többszörést kell kifizetni a HÉV-állomások pénztáraiba. Budapest környékét máskép meg nem menthetik, kétszázezer dolgozó, derék magyar polgáron addig nem segíthetnek, míg a HÉV-jegyek árát legalább is 50-60%-kal le nem szállítják.

A Reggel a HÉV ankétjának megállapításaihoz hozzáfűzheti, hogy a hatfilléres kisszakaszjegyek korszakában felháborító ostobaság továbbra is fentartani azt a tarifapolitikát, amely a kényszerhelyzettel visszaélve, uzsorázza ki a kisemberek ezreit. Már második éve a BSzKRt urai igazgatják a HÉV-vonatokat és nem tudjuk megérteni azt a léha és bűnös huzavonát, mely a végleges rendezést máig is hátráltatja.

Mindenesetre közérdekűbb és méltóbb lenne, ha a fővárosi többségi pártok, amelyek a BSzKRt igazgatóságát uralják, inkább a HÉV menetdíjuzsorája megszüntetésének problémájával foglalkoznának, mintsem azzal, hogy közvetlenül az új fővárosi törvény előtt korteseiket és pártembereiket kiséreljék meg becsempészni a HÉV-hez zsíros stallumokba.

A Reggel nyomatékosan követeli a HÉV-ügy százszor beígért rendezését és kétszázezer polgárnak ezt az életkérdését mindaddig felszínen tartani, amíg az közmegnyugvást keltő megoldáshoz nem jut.