A svájczi nihilistanő

Az ismert nihilistanő Leontiev Tatjana bűnpörének tárgyalását márczius első napjaira halasztották el, mert a hosszú vizsgálat sem tudja eddig a rejtelmes ügy minden részletét földeríteni.

Csak annyi bizonyos, hogy a fiatal, alig huszonnégy esztendős oroszországi születésű leány a mult nyáron agyonlőtte Müller magánzót, a kiről azt hitte, hogy Durnovo, az orosz minisztertanácsos volt elnöke. De arra nézve, hogy miért akarta Durnovot meggyilkolni, a vádlott leány minden fölvilágosítást megtagad.

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy Müller soha sem volt Oroszországban és így valószínűnek látszik, hogy a leány csakugyan nem őt, hanem Durnovot akarta meggyilkolni. A szakértő orvosok, a kik a leányt megvizsgálták, azt mondják, hogy csak korlátolt mértékben lehet felelőssé tenni a gyilkosságért s Leontiev Tatjána védője is erre az alapra akarja fektetni védelmét.

A gyilkos leány társa, a kivel Interlakenben együtt lakott és a ki a merénylet után nyomtalanul eltűnt, még mindig nem került kézre s alig van már remény arra, hogy sikerül majd letartóztatni. A leány maga semmi áron sem akarja megmondani, hogy társának mi a neve.